Müslümanlar kendisini izleyecek. Mehdi
Ahir zamanda mutlaka bir adam zuhur edecektir.

Mehdinin Gelişi

     MEHDİ

     Mehdi, yol gösteren,hidayete eren, doğru yolu  bulan, Allah (C.C.) tarafından kendisine rehberlik edilen, Kıyamete yakın dönemde zulüm ve adaletsizliğin her tarafı kapladığı bir zamanda gelip yeryüzünü adaletle dolduracağı ve İslamı hakim kılacağı  müjdelenen zattır. Tanınma ve bilinme sevdasında bir şovmen değildir.
 
     Mehdi, konusunu  inkar küfre sebep olmadığı için ilk dönem akid kitaplarında yer almamıştır. Ehl-i Sünnet'in akideye dair yazılan son dönem eserlerinde bu konu ele alınmaya başlanmış ve imanla aralarında ilgi kurulmuş, ancak  bir inanç olarak yerleşmemiştir. Ancak Şia bunu çok ileri seviyede akideyi ilgilendiren bir mesele olarak takdim etmiştir.

     Dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi dünde bugünde Türkiye'de de Mehdi olduğunu, iddia edenler hiç eksik olmamıştır. Bu gibi kimseler Mehdi  beklentisinde olan bir çok insanı aldatmış ve hislerini istismar etmişlerdir. Fakat hiçbir zaman bu durum, bizi mehdilik düşüncesinin bundan dolayı İslami olamayacağı, bu konudaki rivayetlerin hepsinin tamamen uydurma olabileceği fikrine götürmemelidir. Sahih hadislerde Mehdi ne şekilde,hangi ölçüler içinde anlatılıyorsa bunu doğru anlayıp, doğru yorumlama ve gerçeği olduğu gibi tavsif etmektir.

      Resulüler (s.a.v) buyuruyor:

     O ahir zamanda mutlaka bir adam zuhur edecektir. Bu kisi benim ehl-i beytimden olacaktır. Buna Mehdi denecektir. Daha sonra da Deccal ortaya çıkacak, Hz. Isa (a.s.) ile Mehdi birlikte yardımlaşarak Deccal'i öldüreceklerdir

     O ahir zamanda ümmetimin başına, sultanlarından  şiddetli belalar gelir, öyle ki yerler Müslümanlara dar gelir. O zaman Allah, daha önce zulümle dolu olan dünyayı adaletle dolduran benim soyumdan birisini gönderecektir.

     Alenen ve apaçık AllahTeala inkar edilinceye kadar Hz. Mehdi gelmez

     Ashab-ı Kefh,Mehdi'nin yardımcıları olacaktır

     Dünya hercü merciçinde kaldığında, fitneler zuhur ettiğinde yollar kesildiğinde, bazılarıbazısına hücüm ettiğinde, büyük, küçüğe merhamet etmediği, büyüğe vakarlıdavranmadığında; Allah, bu sırada onlardan adaletin kökünü kazıyarak dalaletkalelerini fethedecek ve evvelce benim ayakta tuttuğum gibi, ahir zamanındadini ayakta tutacak, önceden zulümle dolu olan dünyayi adaletle dolduracakbirini (Mehdi) gönderecektir

     Dünya hayatının sona ermesine bir gün bile kalsa, Allah zulümle dolu olan dünyayı adaletle dolduracak, Ehl-i beytten birini gönderecektir.

     Hiçbir tarafın ondanmahfuz kalmayacağı bir fitne zuhur edecek, bu fitne hemen başka bir tarafayayılacak ve bu durum bir münadinin semadan seslenerek: "Ey insanlar,emiriniz artık Mehdi'dir" demesine kadar devam edecektir

     İsmini duyduğunuz kimselerden, yeryüzüne dört kişi malik oldu. İkisi Mü'min, ikisi de kafir idi. Mü'min olan iki kişi, Zülkarneyn ile Süleyman "Aleyhisselam" idi.Kafir olan ikisi de, Nemrud ile Buhtunnasar idi. Beşinci olarak, yeryüzüne,benim evladımdan biri, yani Mehdi de, malik olacakdır

     Isa (a.s.) gökten inecek. Deccal'i  öldürecek veya Mehdi'nin Deccal'i öldürmesine yardım edecek, bazı namazlarda Mehdi'ye uyacaktır.

     Mehdi bizden, Ehl-ibeyttendir. Allah onu bir gecede zafere erdirecektir

     Mehdi dünyaya sahipolur.(4)

     Mehdi tıpkı Zülkarneynve Süleyman gibi dünyaya hükmedecektir.

     Mehdi daha önce zulümle olan dünyayı adaletle dolduracaktır. 

     Mehdi'nin en büyükyardımcısi Hz. Isa'dir. Dünyaya inişinde onun rengi beyaz, saçları siyah veuzun, yüzünde pek çok ben bulunacaktır

     Mehdi'ninyardımcılarının sayısı Talud ile nehri geçenler kadardır Sonra da hilafet,yeryüzünün en hayırlısı olan Mehdi'ye evinde otururken gelecektir

     Talikan'a(Afganistan'a) yazık oldu. Şüphesiz Allah Teala'nın orada altın ve gümüş olmayan hazineleri vardır. Orada Allah'ı hakkıyla bilen insanlar vardır. Onlar ahir zaman Mehdi'sinin yardımcılarıdır

     Ümmetim o devirde(Mehdi devrinde) öyle bir refah bulacaktır ki o güne kadar onun mislini kesinlikle bulmamıştır.

     Ya Abbas! Bu işi Allah benimle başlattı, senin sülalenden biri ile bitirecek o delikanlı dünyayı evvelce zulümle dolduğu gibi tekrar adaletle dolduracaktır.

     Yemin ederim ki bu ümmete öyle (şiddetli) belalar  gelecek de, kişi zulümden gaddarlıktankurtulmak   için sığınacak  bir yer bulamayacaktır. Öyle sıkıntılı bir sırada Allah Teala akrabamdan benim Hanedanım'dan bir kimseyi gönderecek.

     Yeryüzünü küfre kaplamadıkca ve her yerde küfre ve kafirlik yapılmadıkça, hazret-i Mehdigelmez.

     MEHDİ KONUSUNDA İSLAM ALİMLERİNİN GÖRÜŞLERİ 

     Alaeddin Ali b. Hişam Muttaki Hindi

     Allah'ınrahmeti sana olsun bil ki; vaad edilen Mehdi'nin varoluşunda hiç kuşku yoktur.Üç yüz hadis ve eserle hatta daha fazlası ile bu kanıtlanmıştır.

     Hüseyin Hilmi Işık

     Hazret-iMehdi, ahir zamanda dünyaya gelecektir. Her yeri alacak, her yerde adalet olacak, Esham-ı Kehf, uyanıp mağaradan çıkacak, Mehdi'nin askeri olacaktır.

     İmam-ı Rabbani; 

Öyle makamlar da vardır ki, cezbe ve sülük oraya yanaşamaz. Bu son makamlar çok yüksek pek kıymetlidir. Bu makam Eshab-ı kiramdan sonra, Hz. Mehdi de görünecektir. Tasavvuf büyüklerinden pek az kimse, bu makamdan haber vermiştir. Bu makâm'ın ilimlerinden, marifetlerinden söyleyen ise, yok gibidir. Bu makam, Allah telanın, öyle büyük bir nimetidir ki, dilediği, seçdiği bahtiyârlara nasîb olur. Esham-ı kiram (aleyhim-ü rrıdvân)bu pek yüksek mertebeye, daha ilk sohbet de ayak basardı ve zamanla bu mertebelerde yükselirlerdi. (1.cilt 32.Mektup)

 

...Peygamberimizin (s.a.v.) haberverdiği Hz.Mehdi, vilayetin en yüksek derecesinde olacağına göre, o da buyoldan yetişmiş ve bu yolu  tamamlamış ve düzeltmiş olacaktır. (1.cilt251.Mektup)

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları