Berat Kandili gecesinde ne oldu, fazileti önemi nedir? Berat Kandili nedir, berat anlamı ne demek?
Berat Kandilinde Ne Oldu? sorusunun yanıtı...

Berat Kandilinde Ne Oldu? İşte Yanıtı;

Berat Kandili önemi fazileti, merak ediliyor. Berat Kandili nedir, Berat kandili gecesinde ne oldu? Müslümanlar ve bir çok insan Berat Kandilinde ne olduğunu öğrenmek istiyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı dini gün ve ayları resmi takvimi üzerinden açıklıyor. Kandil tarihleri de bu takvimde duyuruluyor. 2018 yılında 22 Mart’ta ilk kandil olan Regaib Kandili, 13 Nisan’da Miraç Kandili ibadetleri yapıldı. Mübarek üç ayların üçüncü Kandil gecesi olan Berat Kandilini 2018 yılında 30 Nisan Pazartesi gecesi idrak edeceğiz. Bu tarihte İslam alemi ibadet edecek ve tövbe ederek af dileyecekler. Berat Kandilinde Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. Berat kelimesi “el-berae” kelimesinin Türkçedeki kullanılış şeklidir. Beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak,kişinin bir yükümlülükten kurtulması demektir.


Berat Gecesinin fazileti ile ilgili olarak şu hadisler rivayet edilmektedir:

 1- Hz. Âişe (ra) den ,Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bu gece ile ilgili şöyle buyurmuştur:

“Cebrail as bana gelip şöyle dedi:"Bu gece Şaban'ın on beşinci gecesidir. Allah Teâlâ bu gece cehennemden Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları Cehennem'den azat eder. Ancak bu gecede Allah şu kimselere rahmet nazarıyla bakmaz. Kendisine şirk koşanların, müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asi olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz. "

"Şaban ayının yarısı on beşinci gecesi olunca , o geceyi ibadetle, gündüzünü oruçla geçiriniz. Çünkü Cenâb-ı Allah’ın rahmeti o gece güneşin batmasıyla dünya semasına tecelli eder ve şöyle nida eder: “Bağışlanmak, af dileyen yok mu? onu affedeyim, günahlarını bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu? ona rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu? ona şifâ vereyim. Bir derde mübtela olan yok mu? Derdine deva vereyim”. Bu hal güneş doğuncaya kadar devam eder.” İbni Mace.İkame.191. et-Tergîb ve't-Terhib, II,473)

2- "Allah Teâlâ Şaban'ın on beşinci geresi (Berâet gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar. " (İbn Mace, İkametü's-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38)

3- “Şu beş gecede yapılan dualar kabul edilir, geri çevrilmez. Regaip Gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi” (İbn-i Asâkir; Muhtar’ul- Ehadis. H.568)

4- Zeyd oğlu Üsame (ra) dan: “ Ya Resulellah! Sizin Şaban ayında tuttuğunuz oruç kadar hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu görmüyorum” dediğimde şöyle buyurdular:

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları