Evde severek yapacağınız ve yaptıklarınızı paraya çevireceğiniz en güzel iş; butik pastacılık...

Son yıllarda oldukça popüler olan ve artık sadece kremalı pastalarla yetinmeyen kişiler, özel günlerinin daha etkileyici ve havalı olmasını istediklerinden dolayı; şeker hamuru ile hazırlanmış özel şekilli pastalar üretilmeye başlandı. Bu pastaların en büyük özelliği; şeker hamuruna şekil vererek pastanın daha güzel ve daha konsepte uygun olarak hazırlanabilmesidir. Bunun dışında pastanın içindeki malzeme de, pasta kreması da aynı özellikleri taşımaktadır. 

Bu anlamda girişimde bulunan insanlar ve biraz da eli yatkın kişiler geç kalmadan piyasaya adım atarak butik pastanelerini açtılar. Butik pastanecilik adı altında, özel günlere hitap edecek pek çok pasta modeli ve kurabiye çeşidi hazırlayıp, müşterilere sundular. Bu sayede de kısa sürede popüler olmayı başardılar.  Sektöre giriş yapmak konusunda geç kalan bireyler ise bu işi evinden yürütmeye çalışarak bir şekilde tutunmaya ve kendilerinin de sektörde var olduğunu ispat etmeye gayret gösterdiler. Pek çok kişi bu anlamda da başarılı oldu fakat pek çok kişi sadece yakın çevresinin bilinirliliği ile sınırlı kaldı. Devlet çoğu anlamda kişilere destek sağladığı için, bu destekten faydalanan kişilerin sektördeki yeri biraz daha sağlamlaştı. Destekten haberi olmayan kişiler var ise yapılan KOSGEB yardımlarını internet yardımıyla araştırmalarında fayda göreceklerdir. 

Zamanla kişiye özel pasta olarak adlandırılmaya başlanan ve çoğu yerde de muhakkak bu anlamda bir dükkan bulunan pastacılıkta önemli ilk detay; titizlik ve el yatkınlığıdır. Küçükken okullarda verilen iş eğitimi ve resim derslerinin bu anlamda katkısı yadsınamaz. Bir kağıdın nasıl dümdüz kesileceğinden, bir ev şeklinin nasıl güzel çizileceğine kadar pek çok ayrıntıda okulların payı vardır. O zamanlar öğrencilere anlamsız gelen bu derslerin aslında çok anlamlı olduğu da zamanla anlaşılmaktadır.

Butik pastacılıkta, müşteri ile birebir temas halinde olunduğu için her konuda ekstra dikkatli olunmak zorundadır. Çünkü müşteri ya dükkanı ya da teslim alınan yeri iyi bildiği için herhangi bir problemde ifşa ve internet yolunu kullanarak bu işi yapmak isteyenlerin önünü rahatlıkla kesebilir. Buna ihtimal vermemek için kesinlikle işin titizlik ve görünüm ayrıntısına önem vermek gerekir.

Başta belediyeler olmak üzere, pek çok kurumun "butik pastacılık" adı altında kurs verdiği yerler bulunmaktadır. Belediyeler bu kursları ücretsiz bir şekilde vermekte iken, özel kurumlar ücretli ve daha yoğun saatler harcayarak kursu tamamlamaktadır. Kurs sonunda, başarılı olan kursiyerlere sertifika da her iki kurum tarafından verilmektedir. 

Elbette ki, butik pastacı olmak için kurslara gitme zorunluluğu yoktur. Kişinin el yatkınlığı da baz alınarak birkaç deneme şeklinde pastalarda çeşitliliğe gidilebilir. İşin bir sonraki aşaması da iki katlı, üç katlı pastalardır. Figürler, şeker hamurları sayesinde daha net ifade edilebilir ve daha temiz bir şekilde ortaya konulabilir. Şeker hamurları işin en zor kısımlarından biridir ve pastacı olmak isteyen herkesin en dikkatli olması gereken aşamalardan ilkidir. Şeker hamuru zor açılan, en başta çok sert olan ve kişinin hamuru yumuşatarak açması gereken özel bir hamur çeşididir. Butik pastacılığın en temel kurallarından biri; şeker hamurunun pürüzsüz bir görünümde olması ve hamurun gerekli yumuşaklığa eriştirilmesidir. 

Pastaların desenli görünümleri için farklı şeker hamurları ve farklı kek kalıpları muhakkak kullanılmalıdır. Bu şekilde pastalarda daha fazla işçilik ve daha güzel bir görünüm yakalamak mümkün olacaktır. Ayrıca pastaları süslerken, sıradan olmaktan kaçınmak yükselişe geçip pasta satışı yapabilmek için önemli bir ayrıntıdır.

Butik pastacılık işine girildiği anda, ne olursa olsun sosyal medya hesapları açmalı ve kişi pastalarını, yaptıklarını burada tanıtmalıdır. Kendi hakkında ne kadar çok emek paylaşırsa, kişi o kadar samimi görünür ve işinde profesyonel olduğu anlaşılır.

Evde sadece deneme amaçlı yapılan; kurabiyeler, kekler, şeker hamuru kullanarak hazırlanmış pastalar ve bu türdeki tüm el emeklerini sosyal medya sayfalarında paylaşmak kesinlikle bir yerden sonra kişinin popülerliğini artıracaktır.

Bu işe tek başına giren ve kimseden destek almadan büyüyen kişilerin çıktıkları ilk basamak deneme yanılma yöntemi ile kendini önce kendine sonra başkalarına ispatlamasıdır. Bunu başaran ve kendine inanan herkes ortaya bir sanat eseri çıkarabilir.

Afiyet olsun...

submit to reddit
Bumerang - Yazarkafe

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları