Donatı Metraj Çıkarma Nasıl Kolay Hale Getirilir?
Metraj çıkarma işlemi inşaat sektörü içerisinde mühendisleri ve mimarları oldukça zorlayan ve strese sokan bir çalışmadır. Çünkü metraj hesabında yapılacak en ufak bir hata kullanılacak olan yapı elemanlarının miktarının değişmesine ve maliyetin yanlış hesaplanmasına neden olmaktadır.

Donatı Metraj Çıkarma İşlemlerinde Neden Dikkatli Olunmalıdır?

Metraj çıkarma işlemi inşaat sektörü içerisinde mühendisleri ve mimarları oldukça zorlayan ve strese sokan bir çalışmadır. Çünkü metraj hesabında yapılacak en ufak bir hata kullanılacak olan yapı elemanlarının miktarının değişmesine ve maliyetin yanlış hesaplanmasına neden olmaktadır. Yine metraj hesaplarında en zorlu süreçlerden biri de demir metraj hesaplamalarıdır. Aslında donatı metrajı ile birlikte beton metrajı, kalıp metrajı ve benzeri tüm metraj hesaplama işlemleri zorlu ve dikkat gerektiren bir adımdır. Ancak inşaat sektörü içerisinde oldukça pahalı bir maliyete sahip olan demir, daha çok dikkat edilmesi gereken bir yapı elemanıdır. Günümüzde ise donatı metraj çıkarma işlemlerinin kolaylaştırılması ve doğru sonuçların kısa sürelerde elde edilmesi için kullanılabilecek çeşitli metraj programları yani metraj uygulamaları vardır.


Donatı metrajı çıkarma yukarıda da belirtildiği üzere maliyeti itibariyle hesaplanırken çok dikkatli olunmalıdır. Demir fiyatlarının ciddi anlamda pahalı olması, demir metrajının önemini daha da arttırmaktadır. Çünkü donatı metrajında yapılacak olan küçük bir hata maliyetlerde ciddi değişimlere sebebiyet verebilmektedir. Bu durumu kıyaslamalı bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse: Bir yapı inşasında beton metraj hesabı yapıldığı esnada %5’lik bir hata yapıldığı takdirde ortalama olarak 100.00 TL kadar bir zarar ortaya çıkmaktadır. Fakat aynı yapı inşası projesinde donatı metrajı hesabında yapılacak olan %5’lik bir hata payı sizi 1 milyon TL gibi ciddi bir maliyet zararına uğratabilecektir.

Demir Metraj Hesaplamalarında Neden Hatalı Sonuçlar Çıkmaktadır?

Çünkü elle metraj çıkarma işlemlerinde çeşitli sebeplerden dolayı hatalı hesaplamalar yapılmaktadır. Metraj hesabı yapılırken en sık yapılan hata ise bazı yapı elemanlarının miktarlarının olması gerekenden daha az ya da daha fazla yazılmasından kaynaklanmaktadır. Yine metraj hesaplarında kişileri yanlış sonuca götüren hatalardan bir diğeri ise ölçü birimlerinin yanlış yazılmasıdır. Bundan dolayı çalışmalara başlandığı esnada öncelikle yapı elemanlarının ölçülmesinde hangi birimlerin kullanılacağına önceden karar verilmesi gerekmektedir. Ayrıca aynı olan elemanlar metraja başlanmadan evvel tespit edilerek gruplanması da hata payını azaltacak faktörlerdendir. Donatı metraj hesaplarında hatalı sonuç çıkmasına neden olan bir başka etken ise boyutları ifade etmekte olan rakamların, eleman birimine uygun olacak şekilde yazılmamasıdır. Ayrıca donatı hesaplamalarında, uygulamada pursantaj üzerinden ihtiyaçların belirlenmesi firma ve sektör içerisinde olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Demir metrajını zorlaştıran ciddi sorunlardan biri de statik proje firmalarının hazırladıkları projeler üzerine genel olarak donatıya ait adet ve boy bilgilerini yazmamalarıdır. Bu firmaların ilgili bilgileri proje üzerine yazmayış sebepleri ise karşılaşılabilecek olası bir problem karşısında proje firmasının hukuki açıdan sorumluluğun altına girmek istemeyişidir.

Donatı Metraj Çıkarma İşlemleri Nasıl Kolaylaştırılır?

Son derece önemli ve zorlu olan donatı metraj çıkarma işlemlerini günümüzde daha kolay ve daha sağlıklı bir şekilde yapabilmek mümkün hale gelmiştir. Metraj hesaplamalarında kullanılmak üzere yapılan özel yazılımlar sayesinde artık metraj hesaplamaları çok kısa süreler içerisinde, basitçe yapılabilmektedir. Hatta bu metraj programları sayesinde çizimden metraj çıkarma, AutoCAD metraj çıkarma işlemleri yapılabilmektedir. İnşaat sektöründe faaliyet yürüten firmaların, mimar ve mühendislerin metraj hesaplamalarında kullanabilecekleri metraj programları içerisinde Com Platinum, Com Enterprise, Com Donatı v5 gibi metraj uygulamaları yer almaktadır. Peki, bu metraj programları donatı hesaplamalarında ne gibi kolaylıklar sunmaktadır? Metraj uygulamaları akıllı metraj yazılımı olması itibariyle statik projelere bir mühendis gözüyle bakabilmektedir. Donatı metraj programları ile döşeme metrajı, kolon metrajı, kiriş metrajı, hasır çelik metrajı, perdelerde metraj, temel metrajı, istinat duvarı metrajı ve adet hesaplaması işlemlerinin tümü yapılabilmektedir. Elle yapılan metraj hesaplama işlemleri 1 ay veya daha uzun zamanda yapılırken, metraj uygulamaları ile donatı metraj hesaplamaları 1 gün içerisinde yapılabilmektedir. Metraj programları ile yapılan metraj hesaplamaları %100 doğru sonuçlar çıkarmaktadır. Donatı metrajı, donatı adet hesabı ve raporlama işlemleri gerçekleştiren bu programlar ayrıca yeşil defter, keşif özetleri, donatı siparişleri ve kesim listeleri gibi bilgileri de sizlere dakikalar içerisinde sunmaktadır.

Donatı metrajlarında kullanılan bu metraj programları 3 boyutlu projelere ihtiyaç duymadan, prje üzerinden metraj hesaplaması yapmanıza imkan vermektedir. Örneğin metraj programları yazılımları ile elinizdeki projeyi AutoCAD programında açarak kolayca hesaplamalar yapabilirsiniz. Yani AutoCAD metraj çıkarma ile işlerinizi kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken proje üzerinden metraj çıkarma konusunda istediğiniz alanı kare içerisine alıp enter tuşuna basmaktır. Bu işlemi yapmanız ardından metraj uygulamaları projede varsa hataları bulacak ve bu hataları düzenleyecek. Proje üzerinde eksik bilgi kalmışsa otomatik olarak bu eksiklikleri tamamlayacak ve saniyeler içerisinde ilgili alanın metraj hesabını yapacaktır. İlgili metraj programları sayesinde AutoCAD, BrissCAD, ZWCAD, G-Star CAD ve benzeri çizim programlarından projelerinizin metrajını çizimden metraj çıkarma yöntemi ile kolay, hızlı ve profesyonel bir şekilde yapabileceksiniz. Metraj programlarının kullanıcılara sunmuş olduğu en büyük avantajlardan biri ise birden falza kişinin yapacağı işi bu programlar aracılığıyla tek bir kişinin yapabiliyor olmasıdır.

http://www.cbyazilim.com/

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları