Hamilelikten Genel Korunma Yöntemleri
Yeni evlisiniz ve işinizde ilerlemek için bir süreliğine çocuk yapmayı düşünmüyorsunuz ve bu yüzden hamilelikten korunma yöntemlerini mi merak ediyorsunuz? Ya da aktif bir cinsel yaşamınız var ve yeteri sayıda çocuğa sahip olduğunuzu da düşünüyor olabilirsiniz. Kısacası, cinsellikte korunma yöntemlerini öğrenmeye ihtiyacınız var diyelim.

Öncelikle hamile kalmamak için prezervatif gibi anlık çözümlerin yanı sıra tüplerin bağlanması gibi kalıcı çözümlerin de bulunduğunu bilmeniz gerekiyor. Şayet sonsuza kadar hayallerinizde çocuk sahibi olmak yer almıyorsa tüplerinizi bağlatabilirsiniz. Ya da aylık düzenli iğneler ile de hamilelikten korunabilirsiniz.

Hamilelikten Genel Korunma Yolları

• Hap ve mini haplar

Her gün düzenli olarak kullanılması gereken haplar, kadında yumurtlamayı ve döllenmeyi önlediği gibi adet sancılarının da giderilmesine yardımcı oluyor. Adetin ilk günü alınması gereken bu haplar, anne sütünü azaltıcı bir etki gösterdiğinden emzirme döneminde tavsiye edilmiyor. Ancak mini haplar, anne sütünü etkilemediği için emzirme döneminde kullanıldığında da herhangi bir sorun teşkil etmiyor.

• Aylık iğne

35 yaş üstü sigarayı bırakan kişilerde kullanılması uygun görülen aylık iğne, düzenli olarak ayda bir kez kas içine uygulanıyor ve tıpkı haplar gibi yumurtlamanın önüne geçiyor.

• Deri altı kapsülleri

Kolun iç kısmına yerleştirilen ve kibrit çöpü büyüklüğünde olan deri altı kapsülleri, üç ya da 5 yıl koruyan modelleri ile oldukça etkili olan yöntemler içerisinde yer alıyor.

• Kadında tüplerin bağlanması

Çocuk istemeyen bayanlara uygulanan bu yöntemde tüpler bağlanır ve gebe kalma ihtimali sonsuza kadar sona ermiş olur.

• Sperm Yok ediciler

Jel ya da fitil kıvamında olan sperm yok ediciler, cinsel ilişkiden 15 dakika önce vajinanın derinine kadar uygulanır ve cinsel ilişkiden sonra 6 saat boyunca yıkanılmaması gerekir.

• Kadın kondomu

Cinsel ilişki öncesinde kadın vajinasına yerleştirilen kadın kondomu, meninin kadın vajinası ile birleşmesini engellemenin yanı sıra hiv, aids gibi bulaşıcı hastalıklardan da kadını korur.

• Prezervatif

İnce ve esnek bir kılıf şeklinde olan prezervatifler, erkekler tarafından kullanılır ve erkek sperminin vajinaya geçmesini engeller.

Aynı zamanda her türlü bulaşıcı hastalıklardan da hem erkeği hem de kadını korur.

• 3 aylık iğne

Aylık iğnelerin yanı sıra 3 aylık iğneler de hamilelikten koruma sağlayan bir diğer genel yöntemdir. 

Adetin ilk haftasında özellikle ilk günü uygulandığında oldukça etkili olan bu iğneler, emzirme esnasında da kullanılabilir.

• Rahim içi Araç

Rahim içine yerleştirilen ve küçük bir plastik boyutunda olan rahim içi araçlar çıkarıldığı takdirde hemen gebe kalınabilir. 

Bu araçlar, anne sütünü etkilemez yani emzirme döneminde uygulanmasında da herhangi bir sorun yoktur.

• Diyafram

Rahim içini örten kubbemsi bir şekli olan diyafram, cinsel ilişkiden önce vajinaya yerleştirilir ve ilişkiden 6 saat sonra çıkarılabilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları