Hilafet Nedir? Hilafet ve Halifelik Ne Anlama Geliyor?
Hilafet'in eş anlamlısı olarak kabul edilen diğer kelime ise Halifelik'tir. Hilafet nereden geliyor? Ne anlama geliyor?

Hilafet veya Halifelik, İslam dininde yerine geçen, sonra gelen, ardından gelen anlamlarına gelmektedir. Hz. Muhammed'in ölümünden sonra oluşturulan yönetim makamıdır. Siyasi ve hukuki yönetim makamının başında bulunan kişilere (Allah elçisinin halifesi) "Halife-i Resullullah" deniliyordu. İslamda Halife'nin nasıl seçileceği kesin kurallara bağlı olmamakla birlikte ilk dört halifenin sahabenin önde gelenlerinin seçimi ile olmuştur. Sonraki Halife'lerin ise babadan oğullara veraset yoluyla geçtiği biliniyordu.

halifelik parodik

Halife kelimesi, (arka) half  kelimesinden türemekte ve makamını işgal eden, ardından gelen,  ve yerine geçen yada temsil eden anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Kur'anda ise birkaç bölümde hükümran veya temsilci anlamlarında kullanılmıştır.

İlk dört Halife ise şu şekildedir. İlk halife seçilen Hz. Ebu Bekir,  sonra gelen Halife Hz. Ömer, üçüncü Halife Hz. Osman ve sonraki Halife olan Hz. Ali döneminde Abdurrahman bin Mülcem tarafından öldürülmesiyle birlikte Emeviler hilafeti ele geçirmiş ve Emevi ailesine geçmiş oldu. 

Osmanlı Hanedanı'ndan Son Halife ise Abdülmecid Efendi'dir..

Bunların Ne Demek Olduğunu Biliyor Musunuz? İnceleyin..

Meczup Ne Demek? Meczup Kimlere Denir?

Bohem Ne Demek? Bohem Yaşam Tarzı Nedir?

Ego, Egoist, Egoistlik, Egoizm Nedir? Ne Anlama Gelir?

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları