Instagram profilinizden depresyon başlangıcında olduğunuz tespit edilebilir mi? Hayatlarında kötü giden şeyleri paylaşan kişiler çok nadir fakat kullandığınız filtreler hastalığınızı ele veriyor...

Eğlenceli ve sevimli bir kedi, köpek veya enfes görünen bir tabak yemek...

Sosyal medyanın fotoğraf ve video paylaşım adresi instagram, bir çok fotoğrafta ve videoda bizlere "Hayat güzel" mesajı veriyor.

Yapılan son araştırmalara göre, sosyal medyadaki bir çok fotoğrafın da paylaşımcının yaşadığı depresyon hakkında ipuçları verdiği gözlenmiş.

 

Harvard Üniversitesi'nin yaptığı çalışmalar sonucu, Instagram'da fotoğraf paylaşırken yapılan filtreleri "mavi, gri ve ya karanlık kareler" ya da fotoğrafları siyah beyaza çeviren inkwell filtresini kullananların, depresyon başlangıcında olabileceği söyleniyor.

Araştırmacılar yapılan bir çok araştırma sonucu, ruhsal dengesizliklerin erken teşhisi için hastaların ve ya hastalık başlangıcı olan kişilerin Instagram hesaplarına bakılabileceğini söylüyor.

 

Fakat ya bizzat bu paylaşımları yapanların depresyona girdiği sonucuna varılırsa ?

Instagram depresyona mı sokuyor?

İki farklı Alman Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalar sonucu da, Facebook'ta veya başka sosyal mecrada kullanıcıların profillerine "pasif takip" yani "stalk" yapan bir çok kişinin, kıskançlık, nefret, kin ve ya intikam duyguları beslediğini ortaya koymuş. Özellikle de kişilerin tatil fotoğraflarına bakarken.

 

Fakat JessicaWinter (Gazeteci-Yazar)'a göre, "Aslında Facebook, sosyal medya denilen kokteyl ağda bu etkinin en güçlü hissedildiği ortam değildir. Bu konuda tabi ki şampiyon instagram." diyor.

 

Instagram daha bol rötuşlu, güzel mi güzel, muhteşem öz çekimlerden ve fantastik bir yaşam tarzı yansıttığı için tüm dünyaya ilan edilebilen fotoğraf paylaşım adresi.

Hayatlarında kötü giden şeyleri paylaşan kişiler çok nadir...

Beden ve algı bozukluğu olarak bilinen rahatsızlığa yakalanan ve aynı şekilde depresyon ve kaygı bozukluğu ile de mücadele eden ünlü komedyen Juliette Burton'a göre de,sosyal medyanın bu rahatsızlıklarla baş etme konusunda hiç yardımcı olmadığı ve aksine daha da tetikleyici olduğu görüşünde.

"Bir fotoğraf yüzlerce kelimeye eş değer derler. Fakat bu fotoğraflar hiçbir zaman hikayenin tümünü yansıtmıyor." diyor.

İnsanların nadiren hayatlarında kötü giden şeyleri paylaştığını söyleyen Juliette, "Bu fotoğrafların arka planında neler olduğunu asla bilmiyoruz. Sosyal medyadaki kimliklerimiz bizleri ifade etmenin ve kim olduğumuzla ilgili başkalarına mesaj vermenin yeni aracı olarak kullanılıyor." diye söylüyor.

Mutsuzluğu hafifletici bir araç...

Gazeteci ve "Mad Girl" kitabının yazarı Bryony Gordon aynı şeyleri düşünmüyor. İnsanların mutsuzluklarını hafifletici bir araç olarak selfie'yi öne sürüyor.

Gordon obsesif kompulsif bozukluk, depresyon ve yeme bozukluğu ilemücadele eden kişilerin katıldığı 'Ruh Sağlığı Dostları / Mental Health Mates' grubunu sosyal medya yardımıyla kurduğunu anlatıyor.

Gordon "Ruhsal rahatsızlıkları olan herkes gibi ben de kendimi tamamen yalnız hissediyordum. Çünkü ruhsal rahatsızlıklar size kendinizi berbat biri gibi hissettiren yalanlar söyler" diyor.

Gordon bu yalnızlık hissinin üstesinden gelmek için Twitter hesabında, benzer rahatsızlıklarla mücadele eden kişileri buluşmaya davet ettiğini ve düzenlediği ilk yürüyüşe 20 kişinin katıldığını örnek göstererek, o günden beri İngiltere ve hatta ABD'de insanların buluştuğu geniş bir ağın kurulduğunu söylüyor.

Sosyal mecraların (Instagram, Facebook, Twitter vb.) sağlımıza yararı dokunabilir mi?

Sosyal mecraların (Instagram, Facebook, Twitter vb.) sağlımıza yararı dokunabilir mi?

Bryony Gordon'a sorulan bu soruya verdiği yanıt; "Sosyal medyanın gücünü kullanarak yüzlerce insanla tanıştım. Ve bunun bana bir çok faydası oldu. Bu sizin tek yardım alma yönteminiz olmamalı tabi ki fakat yalnız olmadığınızı hissetmek ve iyileşme yolunda devam etmek için bir başlangıç noktası olarak görülebilir."

 

Juliette Burtonda şu yanıtı verdi: "Instagram bence çok ilginç bir çalışma ortamı,teknolojinin sunduğu tüm olanaklardan nasıl yararlanabileceğimizi bulmamız lazım. Aynı zaman da artık insanlar ruhsal sorunlarını belirtmek istiyor. Sizde böyle bir rahatsızlık olmasa bile, eğer olduğundan şüphe duyuyorsanız, bu konuda ki doğruları ve yanlışları neler yapmanız gerektiğini öğrenmek gerçekten çok olumlu bir başlangıç olacaktır."

submit to reddit
Bumerang - Yazarkafe

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları