İnternette Kitap Özetleri Var Mı?
Özet, bilindiği gibi genellikle ilkokul veya lise çağlarındaki öğrencilere verilen ev ödevidir. Bir metnin ana hatları ile verilmek istenilen kısa yazısı olarak da tanımlayabiliriz. Bu kitap, bir öykü veya roman olabileceği gibi farklı edebi tür metinleri de olabilir.

Peki, günümüz teknolojisinin bu kadar geliştiği bir dönemde hâlâ özet çıkarma işi var mıdır? Veya sorumuzu şöyle soralım: özet çıkarmak için illa bir kitabı baştan sona kadar okumak şart mı yoksa internetin bize sunduğu faydalar arasında hazır özetler de bulunur mu?

Özet Çıkarma

Özet Çıkarma

     Özetlemenin püf noktaları: metnin verilerini maddeler halinde yazmak, gereksiz bilgileri ayıklamak, metnin ana hatlarını belirlemek, ayrıntılar içinde boğulmamak... Ve bunların hepsini en sonunda güzelce not etmek.

Özetlemenin zararı: zaman kaybı.

İnternetten Özet

 

     Bilindiği gibi iyi bir özet çıkarmak için zamanımızın çoğunu okuduğumuz metne odaklamalıyız. Metni okumalı ve anlamalı bunun sonucunda ise doğru soruları sormalıyız. Peki, bu kadar zaman kaybı yapmaya değer mi?

 

      Peki internette kitap özetleri var mı? Günümüzde birçok sitede elektronik kitaplar (e-book) bulunduğu gibi bu kitapların özetleri de bulunuyor. Kolayca ulaşabileceğimiz bu bilgiler için sadece arama motoruna istediğimiz kitabın adını yazmamız yeterli oluyor. Ücretli veya ücretsiz kullanıma sunulan elektronik kitaplardan daha kolay erişim sağlayabileceğimiz özetler ücretsiz bulunmakta. İstediğimiz bilginin özetini ise birçok farklı sitelerden bulabiliriz. Sitelerin yanında akademik çalışmalar ve çeşitli araştırmalarda da kullanılan kütüphanelerde de özet kitaplar bulunmaktadır. Özet kitapların amacı: kişiye daha çok kolaylık sağlamak,zamandan tasarruf etmek, işe yarayan bilgi ile gereksiz bilgiyi birbirinden ayırmak...

     Site özetlerinin ise kütüphane özetlerinden artı yönü:istediğimiz bir eser hakkında bilgi sahibi olurken o eserin tahliline, yazarı hakkında bilgiye, eserin yazılış amacına, nerede yazıldığına gibi birçok artı özelliğine de rastlayabiliyoruz. Bütün bu özetin güzellikleri arasında olmayan tek şey ise bir kitabı okurken, ayrıntıları arasında gezinerek tat alan okuyuculardan bunları mahrum etmesidir. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları