Motosiklet Başlangıç Rehberi
Motosiklet aksesuar firması Motoplus olarak motosiklet kullanmaya yeni başlayanlar için rehber niteliğinde bir yazı dizisi hazırlıyoruz. Motosiklet başlangıç rehberinde sizlere motosiklet ehliyeti alım süreci, motosiklet seçimi, motosiklet aksesuarları seçimi dâhil olmak üzere bir motosiklet sürücüsünün temel anlamda tüm konuya hâkim olmasını amaçlıyoruz. Motosiklet kullanmaya heves edenler ve artık bu tutkuya ortak olmak isteyenler için yazının devamını okumasını tavsiye ediyoruz. Hadi bakalım bir motosiklet tutkunu hangi aşamalardan geçiyor birlikte bakalım;
Ehliyet işini bir halledelim;
Her şeyden önce bu işin bir eğitimi alalım da sonrasında yollar bizim olacak zaten ☺ Motosiklet kullanmak için A, A1 ve A2 olmak üzere üç sınıf sürücü belgesinden birine sahip olmanız gerekiyor. Hemen yaş, motor seçimi ve ücretler konusuna geçiyorum;
A sınıfı sürücü belgesi: 20 yaşında olmanız ve 2 yılık A2 ehliyetine sahip olmanız gerekiyor. A sınıfı ehliyet aldığınız zaman 500 cc ve üzeri motosikletleri kullanabilirsiniz. Eğer ki A2 ehliyetiniz yoksa ve A sınıfı ehliyet almak istiyorsanız 24 yaşınızı doldurmayı beklemeniz gerekiyor. Kurs ücreti, kart masrafı ve harç ücreti derken ortalama A sınıfı ehliyet fiyatı size 2000 TL ile 2500 TL arasında bir ücret ödettirecektir.
A2 sınıfı sürücü belgesi: 18 yaşınızı doldurduysanız A2 ehliyetini almanız için hukuki yönden bir engel kalmamış demektir. A2 ehliyetine sahipseniz 500 cc ye kadar olan motosikletleri kullanabilirsiniz. A2 sürücü belgesi alım için kurs ücreti, kart ve harç ücretinde ödemeniz gereken miktar 1600 TL ile 2000 TL arasında değişmektedir.
A1 sınıfı sürücü belgesi: 16 yaşınızı doldurduysanız sizleri buraya alalım. Çekirdekten yetişen motosiklet tutkunları ilk aşamada 125 cc ye kadar olan motosikletleri kullanabilirsiniz. A1 sınıfı sürücü belgesi fiyatına gelecek olursak yine kurs ücreti, kart masrafı ve harç ücreti derken ortalama 1400 TL ile 2000 TL arasında değişen bir fiyata çıkacaktır.
Her sınıf sürücü belgesi için hazırlamanız gereken evraklarda bulunuyor. Nüfus cüzdan fotokopisi, sağlık raporu, sabıka kaydı ve fotoğraf başlıca hazırlamanız gereken belgeler arasında yer alıyor. Kurs ücretlerine gelecek olursak tahmini ücretleri sizlere sunduk. Ehliyet kursunun bulunduğu lokasyona ve şartlarına göre bu ücretlerde düşme veya yükselme olabilir.
Motosiklet Herkese Göre Değildir!
Evet, içinizde bir motosiklet tutkusu olabilir ancak maalesef vücut yapınız buna elverişli değilse motosiklet kullanmanız pek de uygun olmayacaktır. Eğer ki aşırı kiloluysanız veya çok zayıfsanız bu durum motosiklet ile sizin aranızda büyük bir engel olacaktır. Çok zayıf olduğunuzu düşünelim; durum böyle olduğu zaman adeta motosikletle kavga edersiniz. Birkaç bin km’de normal insanlardan daha fazla enerji tüketirsiniz. Gereksiz fazla gidonu sıkarsınız, parmakları ve bacakları gererek omuriliğe aşırı baskı uygular ve daha fazla yorulursunuz. Durum tam tersi aşırı kilonuz varsa motosiklet kontrolünü sağlamak için aşırı hareket ettiğiniz için vücut ısınız artar ve terlemeye başlarsınız. Terlemeden dolayı kaşınma başlar ve istemsizce eliniz gidonu bırakacaktır. Buda sizin dikkatinizi dağıtacaktır. Kendi başına dengede duramayan bir taşıt üzerinde bu gibi durumların oluşması sizin için kötü sonuçlara yol açabilir.
Başlangıç Motosikletini Nasıl Seçmeliyiz?
Her şeyi bir kenara bırakarak öncelikle kendi vücut tipinizi tanımalısınız. Sonrasında motosiklet tarzınızı belirlemeniz gerekecek.
Motosiklet Tarzını Seçelim;
Supersport: Rüzgârı sonuna kadar hissetmek isteyenlerin tercihi ☺ biraz slogan gibi oldu ama neyse artık. Hız tutkunları için en uygun motosiklet supersport tarzı olacaktır. Naked: Ben hızı severim ama rahatıma da düşkünüm diyorsanız siz buradan devam edin ☺ Oturuş ve duruş pozisyonu bakımından sizi rahat ettirmesi için touring tarzı motorlara bakmanız gerekecek.
Scooter: Çok şeye karışmam evimden işime gideyim şehir trafiğinden uzaklaşayım diyorsanız alırsınız tatlı bir scooter bakarsınız yolunuza ☺
Enduro: Farklı yerler görmek istiyorum! Motoruma atlayıp şehir şehir gezesim var diyorsanız enduro tarzı sizi yansıtacaktır. Enduro tarzı motorlar uzun yolculuklar için ideal bir seçim olacaktır.
Cross: Dağ bayır demeden engelleri aşarım! Aksiyonu severim, çamurlu yollarda motor kullanırım diyorsanız cross tarzı motosiklet seçmelisiniz. Chopper: Karizmamı yansıtsın az birazda dikkat çekeyim diyorsanız chopper tarzı motosikletler bir göz atın. Chopper tarzı motosiketlerde kendini özel hissetmek isteyenler için uygun modeller bulunmaktadır.
Touring: Motorum araba rahatlığı ve ferahlığı yaşatsın diyorsanız da son olarak touring tarzı motosiklet modellerine bakabilirsiniz.
Motosiklet tarzınızı belirledikten sonra motor önerisine bakıldığı zaman öncelikle kapasite ve fiziksel yapı göz önüne alınarak erkekler için 2 silindirli 650 cc ye kadar, bayanlar için ise yine 2 silindirli ve maksimum 250cc ye kadar motosikletler uygun olacaktır. Yeni başladığınız ve henüz acemi olduğunuz bu dönemde sıfır motosiklet yerine temiz ve kazasız ikinci el bir motosikleti tercih edebilirsiniz. Maalesef ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ve motosiklet sektörünün henüz yolun çok başında oluşu araç alıp satarken yaşadığınız kayıpların rahatsız edici boyutlarda olmasına sebep oluyor. İkinci el motosiklet alırken de eğer size ekspertiz konusunda yardımcı olabilecek yeterli bilgiye sahip bir tanıdığınız yoksa internetten motosiklet almamanız daha yararlı olacaktır.
Motosikletiniz ile Aranızdaki Engeller ☹
Çalışma şartları, psikolojik etmenler, vücut fonksiyonları derken motosiklet tutkunuz ile aranıza bazı aşılabilir ve aşılamaz engeller çıkabilir. Öncelikle uykusuzluk, yorgunluk ve alkol hep sizinle birlikteyse motosikletten uzak durmanızda fayda var. Aksi halde ciddi ve üzücü sonuçlar ortaya çıkabilir.
Motosiklete başlamayın dediğimiz durumlar;
-
Düzenli olarak ALKOL KULLANIYORSANIZ BU İŞE BAŞLAMAYIN!
-
Sağlık durumunuzda motosiklet söz konusu olduğunda önemlidir. Örneğin; Belinizde, boynunuzda fıtık veya ihtimali varsa MOTOSİKLETE BAŞLAMAYIN!
-
Gözlerinizde veya kulaklarınızda kalıcı ve ileri sorunlar varsa MOTOSİKLETE BAŞLAMAYIN!
Dizlerinizde menüsküs veya çapraz bağ problemi varsa MOTOSİKLETE BAŞLAMAYIN! Motosiklete binmenin var olan romatizmal hastalıkları ilerlettiği bilinmektedir. Bunun sebebi motosiklet kıyafetlerinin kullanılmamasıdır. Motosiklet kıyafetleri olmadan başlamayı düşünüyor veya böyle bir maliyetle başa çıkamayacaksanız doğru zamanı kollayın ve şartlar uygun olduğunda başlayın.
Hemen Motosiklet Almalıyım Dedirtecekler;
-
İşe gidip geliyorken 4 saatiniz yolda geçiyorsa,
-
Biraz uzaktaki bir arkadaşınızla sırf trafiğe çıkmaktan üşendiğiniz için görüşemiyorsanız, Otomobilinize koyduğunuz benzin yüzünden uykularınız kaçmaya başladıysa,
-
Otomobilinizin servisine ve yedek parçasına nerdeyse ikinci el bir otomobil parası ödediğinizi düşünüyorsanız,
-
Sırf park yeri bulamayacağınız endişesiyle milyarlarca lira para verdiğiniz otomobilinizle istediğiniz yere gidemiyorsanız,
Hemen bir motor almalısınız ☺
Son olarak motorsiklet aksesuarları ve koruyucu ekipman temininde dikkat etmeniz gereken hususların üzerinden geçmek istiyorum.
Her şeyden önce kaskın can güvenliğinizi birinci derece etkilediğini unutmayın, koruyucu kıyafetlerde ise alacağınız ürünün mutlaka CE belgesi olmasına dikkat etmelisiniz. İyi bir motosiklet sürücüsünün yazlık ve kışlık olarak iki farklı kıyafeti olmalıdır, çünkü yazlık mont kışın, kışlık mont ise yazın kullanılmaz. Kışlık montunuz yazın terlemenize doğal olarak ta kaşınmanıza ve dikkatinizin bozulmasına sebep olur aynı şekilde yazlık mont ta kışın üşümenize neden olur.
Motosiklet için özel üretilmiş ayakkabılar kullanın ve yaz kış mutlaka bot giyin. Mutlaka maksimum korumalı eldiven giyin asla yarım eldiven kullanmayın! Asla normal bir pantolonla motosiklete binmeyin, mutlaka sürtünmeye karşı dayanıklı kumaştan üretilmiş diz ve kalça koruması olan bir motosiklet pantolon kullanmalısınız. Motosiklet kültürü çok başka bir duygudur. Motosiklet tutkunları arasında farklı bir bağ kuruludur. Bu tutkuyu hakkıyla yaşayanlar bu bağı her zaman hisseder ve hissettirir. İçindeki motosiklet hevesine dur diyemeyenler için yazımız şimdilik bu kadar. Ama şimdilik ☺ Sizin de ‘yeni başlayanlar bunlara da dikkat etsin’ dediğiniz noktalar varsa yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz.
Motoplus | Motosiklet Aksesuarları keyifli ve güvenli sürüşler diler.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları