ÖTV indirimi hangi ürünlerde geçerli?
İşte sıfır ÖTV'li ürünler

ÖTV ve KDV oranlarıyla ilgili kararlar açıklandı.Alınan karara göre bazı ürünlerin ÖTV'si 30 Nisan'a kadar sıfırlandı. Edinilen bilgiye beyaz eşya sektörünün, 2017'nin zor geçeceğine ilişkin hükümet üyelerine sunduğu projeksiyonların ardından bu karar alındı. Bazı mobilyalarda ÖTV oranı 30 Nisan'a kadar yüzde 8 olacak. Peki, ÖTV indirimi hangi ürünlerde geçerli? İşte sıfır ÖTV'li ürünler:

Hükümet, 2008 deki küresel krizinin ardından ortaya çıkan yavaşlamayı bertaraf etmek için aldığı önlemin bir benzerini bugün de aldı. Beyaz eşyada özel tüketim vergisi orani sıfıra düşürüldü.

Edinilen bilgiye göre kurlarda yaşanan büyük dalgalanmanın ardından beyaz eşya sektörünün, 2017'nin zor geçeceğine ilişkin hükümet üyelerine sunduğu projeksiyonların ardından bu karar alındı. Beyaz eşya sektöründe 2016 yılında satılan ürün sayısı 2015'e göre yüzde 5 artışla 7.5 milyon adet olmuştu.


Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği (BEYPER) Başkanı Ali Yıldız, özellikle AVM'lere giden kişi sayısının azalmasının ardından Ocak ayında beyaz eşya satışlarında yüzde 25'e yakın düşüşler olduğunu söyledi. Hükümetin bugün açıkladığı kararla birlikte satışların canlanacağı tahmininde bulunan Yıldız, yüzde 6.7'lik ÖTV 

indiriminin fiyatlarda aynı oranda indirim anlamına geldiğini belirtti.

30 Nisan'a kadar geçerli olacak vergi indiriminin satışları yüzde 20 artırabileceğini söyleyen Yıldız, "Bu kararın alınmış olması psikolojik olarak da sektörü canlandıracak. AVM'lere girişler azalmıştı; dövizdeki dalgalanma nedeniyle tüketici beklemeye geçmişti. Bu indirimler piyasada ciddi bir hareketlenme olacağını düşünüyoruz. Özellikle yaz aylarında yapılacak düğün dernek alışverişlerinin 30 Nisan'a kadar yapılacağını tahmin ediyoruz. Bazı bankalar, 12 aya kadar taksitlendirme de yapabildikleri için çeyizlik alışverişi erkene çekilecektir" dedi.

HANGİ ÜRÜNLERDE GEÇERLİ?

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, ÖTV kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan ve klima, buzdolapları, derin dondurucular, gazla çalışan su ısıtıcıları, termosifonlar, çamaşır ve çamaşır kurutma makineleri, bulaşık makineleri, elektrik süpürgesi, gıdave meyve presleri ile elektrikli küçük ev aletlerine uygulanan ÖTV'yi 30 Nisan'a kadar sıfırladı.

YÜZDE 18 YERİNE YÜZDE 8Bakanlar Kurulu kararıyla ayrıca, ahşap ve plastik mobilyalar, koltuklar ve büro mobilyalarına uygulanan KDV oranı da 30 Nisan'a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak tespit edildi.


Hükümet kararıyla, 1 Ocak'tan itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde ise metrekare değeri 1,000 TL ile 2,000 TL arasında olan konutların tesliminde ödenen KDV oranı yüzde 18'den yüzde 10'a kalıcı olarak indirildi. 


Ancak lüks konutları kapsayan 10 puanlık vergi indirimi ise süreli oldu. Yani metrekare vergi değeri 2 bin liranın üzerinde olan konutlar için yüzde 18'den yüzde 8'e indirilen KDV, 30 Eylül 2017'den itibaren tekrar değişecek. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları