Sevgi dolu bir iyilik, şefkat, sevinç ve ılımlılık unsurlarını bir de Thich Nhat Hanh'ın yorumuyla değerlendirin..

Gerçek sevgi dört unsurdan oluşur..

     Gerçek sevgi dört unsurdan meydana gelir: sevgi dolu bir iyilik, şefkat, sevinç ve ılımlılık. Sanskritçede bunlara maitri, karuna, mudita ve upeksha denir. Sevginiz bu unsurları içeriyorsa iyileştirici ve dönüştürücü olacaktır ve içine kutsallık unsurunuda alacaktır. Gerçek sevginin, her koşulda iyileştirip dönüştürmeye ve yaşamlarımıza derin anlamlar getirmeye gücü vardır.

Sevgi Dolu İyilik

Sevgi Dolu İyilik T. Nhat Hanh'ın İyileştiren Sevgili kitabından..

     Gerçek sevginin ilk unsuru sevgi dolu iyiliktir. Bununsa özü mutluluk sunabilmektir. Başka birinin üzerine güneş gibi doğabilirsiniz, fakat mutluluğu kendiniz bulmadan kimseye sunamazsınız. Öyleyse kendinizi kabullenerek ve kendinizi sevip iyileştirmeyi öğrenerek içinizde bir yuva inşa edin. Kendi beslenmeniz için gerekli mutluluk ve sevinç anılarını yaratacak bir farkındalık geliştirin. İşte o zaman karşınızdakilere de sunacak bir şeyiniz olur.

Şefkat

Şefkat T. Nhat Hanh'ın İyileştiren Sevgili kitabından..

     Gerçek sevginin ikinci unsuru şefkattir. Şefkat, hem kendi acılarınızı hem de başkalarınınkini anlama becerisidir. Kendi acınızı anlarsanız başkalarının da acılarını anlamasına yardım edebilirsiniz. Acıyı anlamak beraberinde şefkati ve iyileşmeyi getirir. Farkındalığınızın üzerinde durup daha derinlere bakmayı öğrendiğinizde kendi acılarınızı dönüştürebilir, başkalarının da acılarını dönüştürmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Sevinç

Sevinç T. Nhat Hanh'ın İyileştiren Sevgili kitabından..

     Gerçek sevginin üçüncü unsuru sevinç sunma becerisidir. Nasıl sevinç yaratacağınızı öğrendiğinizde bu sevinç hem sizi hem de başkalarını besler. Temiz hava gibi, baharda açan çiçekler gibi ya da masmavi gökyüzü gibi, sizin varlığınız da bir lütufa dönüşür.

Ilımlılık

Ilımlılık T. Nhat Hanh'ın İyileştiren Sevgili kitabından..

     Gerçek sevginin dördüncü unsuru ılımlılıktır. Buna kapsayıcılık ve fark gözetmemek de dahildir. Derin bir ilişkide sizinle karşınızdakinin arasında hiçbir engel kalmamıştır. Siz osunuz, o da sizdir. Sizin acınız onun acısıdır. Kendi acınızı anlamanız sevdiğinizin de daha az acı çekmesini sağlar. Acı ve mutluluk artık bireysellikten sıyrılmıştır. Sevdiğinizin başına gelen her şey sizin de başınıza geliyordur. Sizin başınıza gelen herşey sevdiğinizin de başına geliyordur.

Saygı ve Güven

Saygı ve Güven T. Nhat Hanh'ın İyileştiren Sevgili kitabından..

     Gerçek sevginin geleneksel dört unsurunun yanında iki unsuru daha vardır ki onlarda saygı ve güvendir. Aslında diğer dört unsur bunları da içerir ama ayrıca değinmekte fayda vardır. Birini sevdiğinizde ona güvenmeniz de gerekir. Güvenin olmadığı bir sevgi henüz gerçek bir sevgi değildir. Fakat elbette ki güveni ve saygıyı önce kendi içinizde bulmak zorundasınız. İyilik ve şefkat dolu bir doğanız olduğuna güvenin. Siz evrenin parçasısınız; sizin hammaddeniz yıldızlardır. Sevdiğinize baktığınızda onun da yıldızlardan yapıldığını ve içinde sonsuzluğu barındırdığını görmelisiniz. Sevdiklerimize bu şekilde baktığımızda hissettiğimiz şey derin bir hürmettir. Gerçek sevgi, kişinin kendine ve karşısındakine güveni ve saygısı yoksa var olamaz.

submit to reddit
Bumerang - Yazarkafe

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları