Araştırdığımda beni'de şaşırtan olaylar.

Göz atalım.

     Soru: Uhut savaşında vücudu kanlar içinde kaldığı halde Peygamberimiz (s.a.v.)'i korumak için çarpışıp kahramanlık gösteren kadın sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Nesibe, lakabı; Ümmü Ümera (r.anha) 


     Soru: Uhut savaşında diğer şehitlerden ayrı bir özelliğe sahip olan, evlendiği gece cihada katılıp cünüp olarak şehit olan,Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in ifadesiyle: “Gasilül melaike” 
meleklerin yıkadığı şehit diye adlandırılan,şehitlerin omuzlarında olduğu anlatılan bu şehit kimdir? 

Cevap : Hz. Hanzala

     Soru Hz.Ali (r.a.) ile Hz. Fatıma (r.anha)'nın küçük oğlu, İslam tarihinin Kerbela şehidi diye andığı, kendi neslinden gelenlere “Seyyit” denilen,Rasulüllah (s.a.v.)'in torunu kimdir? 

Cevap : Hz. Hüseyin (r.a.) 


     Soru 12: En çok hadis rivayet eden sahabedir.Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ona kedileri çok sevdiği için kedilerin babası ismini verdiği 5374 hadis rivayet eden sahabe kimdir? 

Cevap : Ebu Hureyre (r.a.). 

     Soru : Kur'an'ı Kerim açıktan Mekkelilere hiç okunmamıştı. Peygamberimiz (s.a.v.)'in teklifini kabul eden sahabe olup hiç korkmadan ve çekinmeden Kabe'nin yanına vararak Kur'an'ı Azimüşşan'ın Rahman suresini slogan atarcasına Mekkeli müşriklere okuyan ve Bedir savaşında İslam düşmanı Ebu Cehli öldüren sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Abdullah Bin Mesut (r.a.) 

     Soru : İslam'ı ilk kabul eden insanlardan olup,kendisine Miraç olayında Rasulüllah (s.a.v.)'in “Bir gecede Kudüs'e oradan da göklere gidip geldiğini söylüyor sen bu işe ne dersin” denildiğinde cevaben: “O söylüyorsa doğrudur” diyerek imanını ortaya koyduğunda kendisine “Sıddık”lakabı verilen ve İslam'ın ilk halifesi olan, Peygamber (s.a.v.)'in sadık dost uve “Kabre hazırlıksız giden, denize kayıksız açılmış gibidir” diyen sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Ebu Bekir (r.a.) 


     Soru: Medineli ensarların en büyüklerindendir.Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in devesi hicrette onun evinin önüne çökerek onunmisafiri olmuştu. Yaşadığı dönemde İslam'ın tüm savaşlarına katılmış, Hz.Muaviye'nin emri ile Bizans üzerine giden orduda yerini almış 93 yaşındaİstanbul (Bizans) seferinde şehit olmuş, seneler sonra mezarı Akşemseddintarafından bulunmuş adına türbe ve cami inşaat edilmiş ve hala İstanbul'un birsemti ismi ile anılan bu büyük sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Ebu Eyyub El Ensari (r.a.) 

Soru : Müşrikken Uhut savaşında İslam ordusunun okçular kısmındaki boşluğundan faydalanıp İslam ordusunu zor durumda bırakan,Müslüman olduktan sonra Mute savaşında kazandığı başarı ile Peygamberimiz(s.a.v.)'in kendisine : “O Allah (c.c.)'ın kılıçlarından bir kılıçtır” dediği ömrünü harp meydanlarında geçiren Allah'ın kılıcı (seyfullah) lakabını taşıyan bir sahabedir. Vücudunda kılıç değmedik yer kalmayan, fakat şehitlik nasip olmayan bu komutan sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Halit Bin Velit (r.a.) 

Soru : İslam tarihinin kendisine şehitlerin efendisi dediği, Esedullah (Allah'ın Aslanı) lakaplı, Peygamber Efendimiz(s.a.v.)'in amcası olan, uhut savaşında Hindin emri ile Vahşi isimli bir kölenin attığı mızrakla şehit olan karnı yarılıp kalbi çıkarılan büyük sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Hamza (r.a.) 

Soru : Annesi Hz. Fatıma (r.anha), babası Hz.Ali (r.a.) olan Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in sevgili torunudur. Kendisinin 6 aylık halifelik döneminden sonra halifelik sona erip bu zamandan sonra halifelik adına saltanat başlamıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in bu 
sevgili torununun ismini söyleyiniz? 

Cevap : Hz. Hasan (r.a.) 

Soru : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in ilk eşive onun 7 çocuğu olan (Kasım, Tahir, Tayyip, Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm veFatıma) isimlerindeki evlatlarının annesidir. İslam ümmetinin kadınların hayırlısı olarak bildirdiği ilk zevcesinin ismi nedir? 

Cevap : Hz. Haticetül Kübra (r.anha) 

Soru : Müslümanların gizli ibadet ettikleri dönemde arkadaşları ile birlikte Mekke dışına ibadet etmek için giden, ibadet etmeleri müşrikler tarafından rahatsız edilince bir deve kemiğini alarak müşriklerin birinin kafasına vurarak İslam'da ilk kan döken sahabe olmuştur.Aynı zamanda düşmana savaşta ilk oku atan sahabe ünvanı'nı taşıyan ve cennetle müjdelenen kimdir? 

Soru : Erkam(r.a.)'ın evinde Müslüman oldu. Medinelileri eğitmesi için Rasulüllah (s.a.v.) 
tarafından Medine'ye yollandı. Medine'de Müslümanlara ilk defa cemaatle namazı o kıldırdı. Uhut'ta Müslümanların sancağını taşırken şehit oldu. Önceden zengin bir ailenin çocuğu iken, Müslüman olup şehit edildiğinde vücudunu tam olarak örtecek kadar bir örtüsü dahi olmayan bu sahabe kimdir? 

Cevap : Musab Bin Umeyr (r.a.) 

submit to reddit
Bumerang - Yazarkafe

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları