Müzik, Müzik, Müzik ve Sonsuza Kadar Müzik

Müziğin hayatımızı bu kadar etkilemesi ve bu denli hayatımıza yerleşmesinin nedeni nedir sizce?

İnsanların hayatlarında en huzur bularak yaptığı şeylerden biri kuşkusuz müzik dinlemektir. Müzik, sadece beş harfle değil bir ömür boyu severek dinlenecek; bir ömür boyu unutulmayacak bestelerden oluşur. Müzik dinlemek bir nevi insanlara terapidir ve uzman doktorlar müzik dinlemenin ne kadar önemli olduğundan her fırsatta bahsetmektedirler. 

Bugün, hamile bayanların dahi doğmamış çocuklarına müzik dinleterek beyinsel gelişimlerini hızlandırması mümkündür. Müziğe ilgi duyan tüm çocukların da kesinlikle istedikleri ve yetenekli oldukları bir dalda müzik eğitime başlatılması çocuk geleceği açısından önemlidir. Türkiye'de ebeveynlerin çocuğunu kültür sanat üzerine yetiştirme oranı ne yazık ki çok düşüktür ve bu nedenle müziğe eğilim ülkemizde yurt dışındaki kadar avantajlı olmamaktadır.

Müzik yaptığını düşünen ve her sene albüm çıkartarak piyasaları sallayabilen bugünün ünlü isimleri, yurt dışında asla yer bulamayacaklarının da farkındadırlar, umuyorum...

Türkiye,gerçekten çok güzel sesler yetiştirmiş ve bugün ne yazık ki hayatta olmayan isimleri bünyesinde barındırmış özel bir ülkedir. Örneğin; Neşet Ertaş, Barış Manço, Müslüm Gürses, Cem Karaca, Müzeyyen Senar, Aysel Gürel, Zeki Müren, Kazım Koyuncu, Kıvırcık Ali ve daha birçok sayamadığımız ünlü isim Türkiye'nin yurt dışında müzik kariyerini zirveye çıkararak güzel yerlere getirmişlerdir. Bu isimler ve daha sayılmayı hak ettiği halde burada yer alamayan, unutulan tüm güzel seslere rağmen bugün piyasada milyonlar kazanan, geniş bir kitle oluşturan sanatçıların yaptıkları işe müzik denemiyor, ne yazık ki.

Aynı beste üzerinde binlerce söz yazılmış ya da aynı sözleri döndürerek farklı bestelere aktarılmış şarkıların geniş kitleler tarafından sevilmesi ve bu insanlara para kazandırması, Türkiye'de büyük yerlerinin oluşturulması oldukça üzücü. Üstelik unutulan güzel sesli insanların yerlerini almaları da ekstra olarak insanları üzen diğer bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. 

Müzik alanında sonradan kendini geliştirmeye çalışan ya da bu sektörde para olduğunu düşünerek montajlı sesleri ile albüm çıkaran insanlar, yukarıda sayılan değerli insanlar gibi bir zaman sonra hatırlanmayacak ve ne yazık ki unutularak yok olacaklardır.

Türkiye'nin müzik anlamında çok güzel sesler yetiştirdiğini ve çok önemli insanlara ev sahipliği yaptığını belirttikten sonra günümüzde ki müziğin öneminden de biraz bahsetmenin doğru olacağını düşünüyorum.

Öncelikle, çocukların müziğe olan ilgisi, şarkı söylemek istemesi kesinlikle engellenmemelidir. Bir çocuğun sesini duyurmasının ve özgüven sahibi olmasının en önemli aşaması utanmadan şarkı söyleyebilmesidir. Ayrıca bir çocuğun sesi asla kötü olamaz ve bu nedenle çocuklar susturulmamalıdır.

Müzik eğitimi veya müzik eğitimi alınmadan geçen süre içerisinde çocuklara zorla opera ya da bu tarz özel müzikler dinletilmek zorunda bırakılmamalıdır. Kişiler empati yapma yeteneğini çocukları dünyaya geldiği ilk andan itibaren kullanmak zorundadır.

Bir şekilde büyüyen ve erişkin olan insanlarda müzik sevgisi ne yazık ki bir yerden sonra popülariteye göre şekil almaktadır. Çoğu genç insan yabancı müziklerin ve yabancı kliplerin daha başarılı olduğunu, ülkemizdeki şarkılardan haberdar dahi olmadığı söylemekte; kimi gençler ise yabancı şarkıların onlar için bir şey ifade etmediğini belirtmektedir. Bu demek oluyor ki, insanlar yaşları ilerledikçe müzik zevklerinin yönlendirilmelerine ihtiyaç duymaktadır. İhtiyaçlar da, piyasada şarkıcı olmak isteyen tüm insanları bir şarkıyla ünlü yapıp; tamamlayarak giderilmeye çalışılıyor. Yanlış yolda esas burada başlıyor. 

Müzik dinlemek insanları neden rahatlatıyor?

-Bu sorunun cevabı esasında, insanların notaları keşfedilmesi şeklinde açıklanabilir. Notaların insanların beyni için büyük anlamlar taşıdığı da ispatlanmıştır. Pek çok hastalıkta, hastalara şarkılar dinletilerek tedavi uygulandığı ve beyindeki hücreleri onardığı da görülmüştür.

Yolda yürürken, otobüste yolculuk yaparken hatta uyurken neden müzik dinleme gereği duyuluyor?

-Çünkü insanlar yalnız kalmaktan korkuyor. Müzik dinleyerek zaman algısını daha hızlı bir şekilde yönetebiliyorlar. Canları sıkılmıyor ve müzik dinlemek insanlara keyif veriyor. 

İnsanlar bir şarkıyı neden onlarca kez üst üste dinlemekten zevk alır?

-İnsanlar kendilerini  mutlu eden her türlü durumu defalarca yaşamaktan büyük mutluluk duyar, zaten. Bir şarkıyı onlarca kez dinlemenin de şarkının kişiye iyi geldiği ve kişiyi rahatlatması açısından güzel bir yöntem olması ifadeleriyle açıklığa kavuşturulabilir.

Son olarak bir şarkı önerisi ile müzikli günler, geceler diliyorum.

müzik müzik dinlemek müziğin hayatımızdaki yeri müzik ve yaşam
Smarter Shopping, Better Living!