Borsada Dalgalanma Nedir?
Günümüz şartları göz önüne alındığı zaman borsada yaşanan dalgalanmalar yatırımcıyı tedirgin etmektedir

 

            Günümüz şartları göz önüne alındığı zaman borsada yaşanan dalgalanmalar yatırımcıyı tedirgin etmektedir.Dalgalanmaların nedenleri incelediğinde ülkeler arasında yaşanan anlaşmazlıklar, terör, ekonomik krizler, siyasi gelişmeler ve hükumetin para politikaları sayılmaktadır.

             Borsa 

          Bilindiği gibi piyasadaki fiyatlar arz ve talep dengesine oluşmaktadır. Borsaların en önemli özelliklerinden biri olan tek fiyat oluşumu bu arz talep dengesine göre belirlenmektedir. Arz taleplerde oluşan her değişiklik dalgalanma dediğimiz fiyatların oynamasına neden olmaktadır.

            Dalgalanma

           Arz ve talepte meydana gelen değişikliklerin nedenleri küçük çaplı olaylar ve büyük çaplı olaylar olarak ayrılmaktadır.Büyük çaplı olaylar genellikle yurt dışı bazlı sebeplerdir. Küçük çaplı olaylar ise ülke ekonomilerinde kendi içinde yaşanan sebepleri kapsamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan mali krizler, döviz politikasındaki değişiklikler,siyasi düzensizlikler borsayı direkt olarak etkiler. Bununla beraber Türkiye üzerinden örnek verecek olursak İstanbul borsasını ABD ve Avrupa borsaları etkilemektedir. Bu ülkelerde yaşanan terör olayları, ülkeler arası siyasi anlaşmazlıklar, ülke içinde yaşanan karmaşa İstanbul borsasını etkilemektedir.

            Borsa Nelerden Etkilenir?

              Kısa vadede borsa terör saldırılarından,FED'in faiz artırımından, bazı ülkelerde yaşanan krizlerden, bazı ülkelerin olağan dışı büyümelerinden dolayı dalgalanma yaşamaktadır.

             Özellikle Türkiye incelendiğinde eğer siyasi bir belirsizlik varsa bu durum piyasalarda endişe yaratır ve hangi tarafa eğilimin olduğu belli olmadığı için yatırımcılar piyasadan çekilir aynı şekilde terör olaylarının neden olduğu endişe piyasalarda düşüşlere neden olur.

              Doğal afetler, mevsimsel değişiklikler de piyasalarda dalgalanmalara neden olur. Yatırımcılar bu tarz durumları iyi takip etmeli ve buna göre portföyüne yön vermelidir. Tüm dünyada yaşanan olaylar izlenmeli ve piyasa hangi yatırım aracı üzerine kurulması gerekiyorsa bu yönde çalışma yapılmalıdır.

             Dünyanın en çok dalgalanan borsaları arasında Türkiye'de yer almaktadır. Bu nedenle Türk yatırımcılar yalnızca yurt içini değil, yurt dışında yaşanan olayları takip ederek dalgalanmaların önüne geçebilir.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları