Çizgi filmler sadece çocukları oyalamak amaçlı yapılmamaktadır. Anne baba için kurtarıcı olan çizgi filmlerin çocukların ruh sağlığına zarar verebileceğini hiç düşündünüz mü?

Çizgi Filmlerin Zararları Nelerdir, Çizgi Filmler Çocukları Nasıl Etkiler

Çocuk ve çizgi film sözcükleri her zaman bir arada olacaktır. Büyüsek de, çizgi film izleyecek yaşta çocuklara sahip olsak da, unutamadığımız çizgi filmler vardır. Çizgi filmler İzleyenlerin hafızasında öyle yer etmiştir ki iyiliği, kötülüğü, heyecanı onlardan öğrenmişlerdir. Televizyon başından ayrılmadan, zamanının büyük kısmını ekran karşısında geçiren çocuklar çizgi filmler kadar reklamları da çok seviyor. Anne baba için kurtarıcı olan çizgi filmlerin çocukların ruh sağlığına zarar verebileceğini hiç düşündünüz mü? Çizgi film zararları ile ilgilenen uzmanlar uzunca bir süre izlenen bazı çizgi filmlerin çocuğun hayal dünyasında olumsuzluklara yol açabileceğini söylüyor.

Neden izlemeliler?

Çizgi filmler sadece çocukları oyalamak amaçlı yapılmamaktadır. Ebeveynler de çizgi film izlemelerine izin verirken bir şeyler öğrenebileceklerinin, hayal dünyalarını geliştirebileceğinin farkındadır. Film izlerken hem rahatlayan hem de bir şeyler öğrenen çocuklar, eğer takibi iyi yapılmazsa, bazı çizgi filmler, onların üzerlerinde olumsuz etkiler de yapabilmektedir.  Uzman psikologlar çocukların çok erken dönemde televizyona ve görüntülere tepki verebildiğini, 2,5 yaşından sonra da devamlı çizgi film izleme isteği duyduklarını, izlediklerini de tekrarlamaya, taklit etmeye meyilli olduklarını söylemektedir. Gündelik hayatta da çocuklar büyüklerin davranışlarını taklit eder, onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışırlar. Öğrendikleri her duygu ve davranış doğru olmayabilmektedir. Büyükler çocukların yanında nasıl ki davranışlarına dikkat etmek zorundaysa, onların ne tür çizgi filmler izlediğine de dikkat etmelidir. İçeriği uygun olmayan, şiddete yönelten, saldırganlıkla ilgili örnekler oluşturan çizgi filmler izlemeleri davranışlarına da doğrudan yansıyacaktır.

Yanlış seçimler ve ciddi sonuçlar

Eğitici, öğretici, insan ve hayvan sevgisini, saygıyı, dayanışma ve hoşgörü gibi olumlu davranışları içeren, özendirici çizgi filmler üzerlerine titrediğimiz çocuklarımızın doğru yönlendirilmesine sebep olacaktır. Bir ailedeki çocuğun gergin olması, sabırsızca davranması, okul çağında ya da öncesinde hiperaktivite göstermesi, şiddet gösterme eğiliminde olması, izlediği filmin kahramanlarından biri gibi olduğunu varsayması ve onun gibi davranması yani gerçeklikten kopuşların yaşanması gibi birçok belirti sebebi çizgi filmlerin zararları arasında sayılabilmektedir.

Ne yapılabilir?

Olası her türlü zarardan koruyabilmek için çocukların izledikleri filmlerin türleri, izledikleri süre kontrol altında tutulmalıdır. TV ve film izleme dışında başka uğraşlar edinmesi, spora yönlendirilmesi de sağlıklı gelişmeleri açısından gerekmektedir.

Çocuklar ve Bebekler ile alakalı diğer konular?

Çocuklarda Yüksek Ateş ve Havale Nasıl Geçer

Çocuklarınızla Birlikte Evinizde Oynayabileceğiniz Oyunlar

Bebeklerde Hangi Masaj Yağları Kullanılmalıdır?

submit to reddit
Bumerang - Yazarkafe

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları