Kaşıntının Nedenleri Nelerdir, Neden Kaşınırız, Kaşıntı Nasıl Geçer?
Vücudun belli başlı bazı bölgelerinde veya genelinde hissedilen, kabarıklık ve kızarıklık ile görülebilen kaşıntının nedenleri nedir, neden kaşınırız ve kaşıntının geçmesi için ne yapmalı?

Kaşıntının Tıp Dilindeki Adı ve Açıklaması, Neden Kaşıntı Olur?

     Kaşıntı vücudun belli başlı bölgelerinde (el, kol, bacak,bel vb. bölgeler) veya hepsinde hissedilen bir tür cilt hastalığıdır. Kaşıntının tıp dilindeki ismi ise pruritus‘tur. Kaşıntı bazı durumlarda inatçı bir seviyeye ulaştığında gerçekten çok rahatsız edici durumlar yaratabilir. Cilt üzerindeki kaşınan bazı bölgelerde kızarıklık veya kabarıklık da görülebilir.

     Vücudumuzda olan bu kaşıntıların başlıca nedenleri arasında; egzama ve benzeri cilt hastalıkları, bağırsak parazitleri, böcek vb. ısırıkları, alerjik reaksiyonlar, mantar enfeksiyonu, hormonal değişimler ve sistematik hastalıklar vardır. Bunun yanında güneş ışınları, kuru cilt, alerji,cilt hastalıkları, enfeksiyonlar, kurdeşen, menopoz, hamilelik, kullanılan bazı ilaçlar ve geçirilen iç hastalıkları da vücudun kaşınmasına neden olabilir.

     Geçmeyen kaşıntılar gerçekten ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir. Karaciğer hastalıklarından, böbrek yetmezliğine kadar ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Uzun süreli geçmeyen kaşıntı şikayetleri mide ve bağırsak hastalıklarının da arka planında kalan önemli belirtileri olabilir. Bu tür inatçı kaşıntıları önemseyiniz ve doktorunuza başvurunuz!

Vücuttaki Kaşıntı Nasıl Geçer?

     Öncelikle vazodilatasyona (damarların genişlemesi) neden olabilecek; alkol, baharatlı yiyecekler, sıcak içecek ve yiyeceklerden en azından bir süre uzak durulması kaşıntının azalmasına büyük ölçüde yardımcı olacaktır. 

     Kaşıntının nedeni ne olursa olsun; aşırı terlemeden kaçınmak, pamuklu ve hafif giysiler kullanmak, pamuklu yatak örtüleri kullanmak, klimalı ve serin bir ortamda bulunmak, çok sıkı giyinmemek, sentetik kalın ve yünlü giysilerden uzak durmak yani kısacası deriyi tahriş edecek ortam, elbise vb. şeylerden uzak durmak gerekmektedir.

     Mentollü kremleri ya da pudraları uzun süreli kullanmamak şartıyla (uzun süreli kullanımda vücudu tahriş edeceğinden) vazelinli pomatlar ile kullanılması biraz olsun kaşıntının giderilmesinde yardımcı olabilir.


Uzun süreli ve ciddi kaşıntılar da doktorunuza (dermatoloji) başvurunuz!

Bunlara da göz atabilirsiniz...

Selülitten Kurtulmanın YollarıSizde Kendinizde Bunları Görüyorsanız Dikkat!Migren Ne Tür Bir Hastalıktır, Migren Hangi Yaşlarda Görülür, Migren Ataklarından Korunma Yolları?

submit to reddit
Bumerang - Yazarkafe

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları