Yüzmek, sürmek ve koşmak olarak 3 spor branşının bir arada yapıldığı bir spor demektir.

Yüz.. Sür.. Koş..

Yüz.. Sür.. Koş..

Triatlon kelimesi eski Yunanca'dan gelmektedir. 3 spor branşının bir arada yapıldığı bir spor demektir. Bu spor branşlarının sırasıyla yüzme, bisiklet ve koşunun peş peşe yapılmasıdır. Sporcu her bir branşa ait mesafeyi bitirdikten sonra, diğer branşın kurallarına uygun kıyafetlerini giymek için, belirli kurallara uymak şartıyla, değişim alanına girer ve diğer branşa başlar. Sporcunun sadece bir branşta başarılı olması yetmez, diğer branşlara ait kas gruplarını çalıştırmak ve antrenmanları da yapmak zorundadır.  Ayrıca  daha da önemli olan teknik ve taktik seviyesini en üst düzeyde tutarak hem enerjisini hem de dayanıklılığını korumak zorundadır.

Örneğin; Sporcular yüzme sırasında genelde göllerde ve açık denizde yüzdükleri için belirli bir şamandıra ile işaretli parkuru takip ettiklerinden, normal havuz yüzücülüğünden daha farklı bir teknik kullanmaktadırlar. Sporcu yüzücüler “Yunus Vuruşu” denilen teknikle sudan kafalarını çıkarmak ve dubalarla işaretli parkuru takip etmektedirler. Sporcuya verilen belli bir yüzme stili kuralı ile değil, her stilde yüzebilir.

Dünyada ilk Triatlon müsabakası 18 şubat 1978'de Hawai adalarında ki Waikiki plajında gerçekleşmiştir.

Triatlon bisiklet ve yüzme..

Triatlon bisiklet ve yüzme..

1986 yılında Türkiye'deki ilk Triatlon denemesi İstanbul'da, Boğaziçi Üniversitesi Spor Bayramı kapsamında 1 km yüzme, 30 km bisiklet ve 6 km koşu şeklinde triathlonun yarıya indirilmesi şeklinde gerçekleştirilmiştir.

 Türkiye'deki ilk gerçek ve resmi olarak Triatlon, 1,5 km yüzme 40 km bisiklet ve 10 km koşu şekliyle hakemlerin nezaretinde, 1988 senesinde, Eskişehir'de, Nihat Aydın tarafından 2 saat 59 dakika 43 saniye  başarıyla tamamlanmıştır ve bununla Türkiye'nin ilk triathleti olarak resmi kayıtlara geçirilmiştir.

Reklam amaçlı yaptığı Drone ile kayak merkezinin üzerinden uçan kayakçı Casey Neistat'ın videosu İlk İnsanlı Drone

submit to reddit
Bumerang - Yazarkafe

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları