Kök Kanal Tedavisi (Endodonti) Nedir?
Kök kanal tedavisi hakkında merak ettikleriniz.

Kök Kanal Tedavisi (Endodonti) Nedir?

Endodonti Nedir?

Bir, diş hekimi tarafından hastalıklı kök kanal yapısının tedavisi ile ilgili bir diş hekimliği alanıdır.

Bütünsel bir diş hekimliği pratiği olarak, doğaya mümkün olduğunca yakın bir şekilde benzeyen diş hekimliği sağlama konusunda çok istekliyiz. Bununla birlikte, sınırlamalarımızı da biliyoruz - dekanlık, yalnızca bir uzlaşma niteliğindeki bir tedavi değildir, bu da mümkün olduğunca dişlerimize tutunma yeteneğimizi uzatmamızı sağlar. Umarım bize yemeğimizin tadını çıkarma ve hayatımızın geri kalanında jawbones'larımıza tutunma fırsatı verir. Dişlerimizi erken kaybetmeye başlarsak, çene kemikleri uzaklaşır. Yeme verimimiz ve besin maddelerini besinlerden ayıklama yeteneği de azalmaktadır.

Kök kanal tedavisinin tehlikeleri hakkında halkın birçok endişesi vardır. En yaygın üç mit aşağıda incelenmiştir:

Efsane # 1: Kök kanal tedavisi ağrılıdır.

Gerçek:  Yetkili Kök kanal tedavisi ağrıya neden olmaz, rahatlatır.

Kök kanallarının ağrılı olması algısı on yıllar önce başladı, ancak modern teknolojiler, doğru eğitim ve uygun anestezi ile, kök kanal tedavisi bugün bir dolguya sahip olmaktan daha rahatsız değil.

Aslında yakın zamanda yapılan bir araştırma, kök kanal tedavisi gören hastaların, kök kanal tedavisi almayan hastalardan “ağrısız” olarak tanımlanmasının altı kat daha fazla olduğunu göstermiştir. 
Hastaların çoğu diş hekimlerini veya endodontistlerini şiddetli diş ağrısı olduğunda görürler. Diş ağrısı dişte hasarlı dokulardan kaynaklanabilir. Kök kanal tedavisi bu hasarlı dokuyu dişten çıkarır, böylece hissettiğiniz ağrıyı giderir.

Efsane # 2: Kök kanal tedavisi hastalığa neden olur.

Efsane : İnternette kök kanallar hakkında bilgi arayan hastalar, kök kanal (endodontik) tedavisi alan dişlerin vücutta hastalık ve hastalık oluşumuna katkıda bulunduğunu iddia eden yerler bulabilirler. 

Gerçek : Vücudun başka yerlerinde kök kanal ile tedavi edilen dişleri ve hastalıkları birbirine bağlayan geçerli, bilimsel kanıt yoktur. 1930'lardan beri onlarca yıl süren araştırmalar, Hekimin bulgularıyla çelişiyor ve daha yakın tarihli araştırmalar, genel sağlığa ilişkin olarak diş tedavisinin güvenliğini desteklemeye devam ediyor. hekim zamanından beri bu tekniklerin ve teknolojilerin katlanarak ilerlediğini hatırlamamız gerekiyor. Cebinize giren akıllı telefonun, 1950'lerin bilgisayarının tüm odasını dolduran bir bilgisayardan daha güçlü olduğu bir zamanda yaşıyoruz.

  • Dişlerde ve ağızda bakteri varlığı uzun yıllardır kabul gören bir gerçektir. Ancak bakteri varlığı “enfeksiyon” oluşturmaz ve kişinin sağlığı için zorunlu bir tehdit değildir. Bakteri, ağız ve dişlerde her zaman, hatta hiç boşluk veya başka bir travma geçirmemiş dişlerde bile mevcuttur. Araştırmalar, sağlıklı bağışıklık sisteminin birkaç dakika içinde bakteri ile uğraştığını göstermektedir.
  • Dişte ciddi bir enfeksiyon kök kanal tedavisi gerektirdiğinde, bu tedavi enfekte olmuş kök kanal yapısından bakterileri yok etmek ve dişin yeniden enfeksiyonunu önlemek için tasarlanmıştır.
  • Diş çekimi (bir amputasyona benzer şekilde) potansiyel olarak travmatik bir prosedürdür ve kan dolaşımına giren bakteri insidansının daha yüksek olmasına neden olduğu bilinmektedir; Kök kanal sistemine sınırlı olan endodontik tedavi, daha az travma ve daha az insidans ve kan akışına giren bakteri büyüklüğü üretir.
  • Doğal diş için yeterli yer yoktur - mümkün olduğunda saklanmalıdır. Kök kanal tedavisi, uygun restorasyonla birlikte, enfekte dişleri tedavi etmenin uygun maliyetli bir yoludur, çünkü bir implantın çıkarılması ve yerleştirilmesinden genellikle daha ucuzdur. Çoğu durumda, endodontik tedavi hastaların doğal dişlerini ömür boyu tutmasına izin verir.
Efsane # 3: Kök kanal tedavisine iyi bir alternatif ekstraksiyondur.

Gerçek:  Doğal dişlerinizi saklamak mümkünse en iyi seçenek. 
Hiçbir şey doğal dişinizi tamamen değiştiremez. Yapay bir diş bazen bazı yiyeceklerden kaçınmanıza neden olabilir. Kendi dişlerinizi korumak önemlidir, böylece diyetinizde doğru besin dengesini sağlamak için gerekli olan çok çeşitli yiyeceklerin tadını çıkarmaya devam edebilirsiniz. Diş hekiminiz ekstraksiyonu tavsiye ederse, kök kanal tedavisinin bir seçenek olup olmadığını sorunuz. 
Endodontik tedavi, uygun restorasyonla birlikte, hasarlı pulpa ile dişleri tedavi etmek için uygun maliyetli bir yoldur ve genellikle bir köprünün veya implantın çıkarılması ve yerleştirilmesinden daha az pahalıdır. 
Sağ ellerde endodontik tedavi de çok yüksek başarı oranına sahiptir. Kök kanal tedavisi gören birçok diş bir ömür boyu sürer.
Bir köprünün veya bir implantın yerleştirilmesi, tedavide önemli ölçüde daha fazla zaman gerektirir ve bitişik dişlere ve destekleyici dokulara yönelik başka prosedürlere neden olabilir. 
Milyonlarca sağlıklı endodontik tedaviyle tedavi edilen dişler, tüm dünyada, tedaviden yıllar ve yıllar sonra hastalara hizmet eder. Sağlıklı dişler, hastaların etkili bir şekilde çiğnemesine, gülümsemelerinin doğal görünümünü korumasına ve hayattan zevk almasını sağlamaya yardımcı olur. Endodontik tedavi ile dünya genelinde endodontistler ve diş hekimleri, hastaların doğal dişlerini ömür boyu sürdürebilmelerini sağlar.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları