Vajinusmus Nedir? Nasıl anlaşılır?
Hastalıktan öte bir semptom olan vajinusmus, bayanlar arasında yoğun olarak gözlemlenen bulgular içerisinde yer alıyor.

Hastalıktan öte bir semptom olan vajinusmus, bayanlar arasında yoğun olarak gözlemlenen bulgular içerisinde yer alıyor. Bu rahatsızlığın birden çok nedeni olsa bile asıl nedenin psikolojik kökenli olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki cinselliğin adeta tabu olarak görüldüğü,cinsel yaşamın kadınlar için yasak görülerek, ahlaksızlık olarak nitelendirildiği toplumlarda yaşayan bayanlarda bu rahatsızlık daha çok görülüyor. Kısacası bu rahatsızlığın, doğu toplumdaki kadınlarda daha fazla ortaya çıktığı, bilimsel olarak kanıtlanmıştır, diyebiliriz.

Cinsel yaşamın ön sevişme kısmında hiçbir şekilde sorun yaşamayan bayanların, söz konusu penisin vajina ile birleşmesinde oldukça şiddetli ağrı, acı ve kasılma hissetmesi olarak tanımlanan vajinusmus, cinsel ilişkiyi bazen de imkansız hale getirebiliyor. Öyle ki penisin vajinaya girmesi, aşırı kasılma yaşayan bayanlarda neredeyse mümkün olmuyor. Bu durum da zamanla evli çiftler arasına soğukluk girmesine ve çiftlerin boşanmayı düşünmesine bile neden olabiliyor.

Bayanlarda istemsiz kasılmalara bağlı olarak gelişen Vajinusmus esnasında ya hiç cinsel birleşme olmuyor ya da cinsel birleşme bayanların ağrı ve acı hissetmesi yüzünden yarıda kesiliyor. Bu durum ise hem erkeğin hem de bayanın orgazm olamamasına vesile oluyor.

Üstelik kasılma düzeyleri de kendi arasında farklılıklar gösterebiliyor. Vajinanın alt kısmında yer alan kasların yanı sıra kasılmanın şiddetine göre bu kasılmadan kalça, bel, sırt bölgesi ve bacaklar da etkilenebiliyor.İlerleyen durumlarda ise çene ve ayak kasları bile kasılabiliyor.

Bazı bilim adamları tarafından da bu rahatsızlık, kaygı bozukluğu ya da cinsel ilişki fobisi olarak da tabir ediliyor. Bir takım kasılmalar, vajinusmus sıkıntısı olan bayanların bile hissedemeyeceği hafif şiddette oluyor.

Vajinusmus hastalığında kasların kasılmasının ise bir nevirefleks olduğunu söyleyebiliriz. İsteksiz olarak bayanın kendini kasmasına isesebep olarak ‘cinsel fobi’ ya da ‘kaygı bozukluğu’ gösteriliyor.

Vajinusmus rahatsızlığı, çoğu zaman ağrı ve sancı ile yaşansa bile bazı durumlarda bayanlar herhangi bir ağrı ya da acı da hissetmiyor. Bu durumda erkekler, vajinaya penis girişi esnasında bir duvar ile karşılaştıklarını ve vajinaya girişin neredeyse imkansız olduğunu düşünüyor.

Vajinusmus Nedenleri

Vajinusmusun en önemli nedenleri arasında şüphesiz ki çoğu kadının ortak fobisi olan ‘ilk gece’ korkusu yer alıyor. Öyle ki ilk cinsel ilişkisi esnasında korku hisseden, canının yanacağını düşünen bayanların bilinçaltına cinsel birleşimin acı verici olduğu yerleşiyor ve bu düşünce,bayanı sonraki ilişkilerinde de rahat bırakmıyor.

Vajinusmusun daha az karşılaşılan bir diğer nedeni ise organik yani doğuştan ya da sonradan vajinanın yapısına bağlı olarak gözlemlenen sebepler olarak karşımıza çıkıyor.

Vajinusmus Çeşitleri

1)Birincil vajinusmus

Kasılmaların yoğun olarak yaşanması, penisin vajinayı hiçbir şekilde girememesi anlamına gelir. Yani böyle bir durumda bayanların aktif bir cinsel yaşamı da olmaz.

2)İkincil Vajinusmus

Çiftler, cinsel ilişkiye girebilseler de kadın açısından bu birliktelik, ağrılı ve sancılı bir şekilde geçebilir. Ancak birincil vajinusmus ile karşılaştırıldığında bu rahatsızlık, daha hafiftir diyebiliriz.

İki durumda da bir jinekologa görünmek en doğru sonuç olacaktır. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları