YUNAN MİTOLOJİSİNDE ZEUS'UN EŞİ VE ABLASI OLAN TANRIÇA
HERA

Tanrılar arasında kraliçe vasfına sahip ve Evlilik Kraliçesi olarak anılan Hera'nın babası Titanlardan Kronos,annesi Rhea'dır.

 Eski bir inanca göre doğum sırasında kadınların ve evliliklerin koruyucusudur. Mitolojide en güçlü, en cesur ve Aphrodite ' den sonra gelen en güzel tanrıça olarak belirtilir.Çok kıskanç bir tanrıçadır.Örneğin Zeus ile ilişkisi olduğunu bildiği Lamia'yı canavara çevirmiş,Alkmene'nin doğumunu geciktirmiş,Maia'yı çileden çıkarmış,Leto'yu takip edip süründürmüş,İo'ya at sineği musallat etmiş,Callisto'yu ayıya çevirmiş,Semele'yi tuzağa düşürmüştür.

 

Hera bir ana tanrıça figürüdür ve Argos  kenti kültürün merkezidir. Sisam adasında tapınağı vardır.Tapınaklarına 'Heraion' adı verilir.

Hera kültünün günümüzde de görülebilinecek izleri vardır. Örneğin, olimpiyatların simgesi halindeki olimpiyat ateşi, her yıl Olympia' daki Hera Tapınağında güneş ışığı ile yakılır.

Zeus'la evlenmeden önce tanrıça Tethy  ve Okeanos ile gençliğini geçirmiştir. Bu yüzden zaman zaman onları ziyarete gitmiştir. . Hera kendi ağzından İlyada'da şu sözleri aktarır;

"Gidiyorum bol besi veren toprağın bir ucuna, Tanrıların atası Okeanos'la, ana Tethys'i görmeye. Onlar almışlardı beni Rhea'nın elinden, saraylarında iyice beslemişler, büyütmüşlerdi."


Hera çok yönlü bir tanrıçadır. Baharla eşleştirilmiş ılımlı bir tanrıçadır. Ve kendisine guguk kuşu kılığına girerek gelen Zeus'u kutsal evliliklerini yapmaya ikna etmiştir. Bu yüzden çetin ceviz,hırslı,anaç,sevgi dolu olarak da bahsedilir. Bazı bilgilere göre de Hera, Zeus ile evlenerek herşeye rağmen evliliğin kutsallığını,zorluklarla mücadele ederek Zeus ile iyi geçinerek bütünlüğü göstermiştir. İşte bu sebeple Zeus ile Hera 'nın evliliğine Hieros Gamos (Kutsal Evlilik) denilmiştir.


Kıskançlığın ve sevginin , sahiplenmenin ve cezalandırmanın simgesi olarak görülen Hera'nın kıskançlığı ile ilgili efsaneleri bir sonraki yazımızda okuyabilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları