Hamilelikten Doğal ve Özel Korunma Yöntemleri

Hamilelik esnasında genel korunma yöntemlerini ezbere biliyor olabilirsiniz ancak sizi koruyan özel yöntemlerin de olduğunu biliyor muydunuz?

Prezervatif, aylık iğne kullanımı, kadın tüplerinin bağlanması vb. genel korunma yöntemleri dışında her kadının mutlaka bilmesi gereken doğal ve özel korunma yöntemleri de var.



İşte hamile kalmaktan kurtulmanıza yarayacak doğal ve özel yöntemler

1) Doğal Yöntemler

·        Adet döngüsünü takip etme

Kadınların belirli dönemlerinde yumurtalıklar daha aktifçalışır ve bu zaman aralığında korunmasız girilen bir cinsel ilişki, hamilekalma şansınızı yükseltebilir.

Bu en aktif süre adet başlangıcından sonraki 10. Gündür.Yani adet bitiminden sonraki 4 gün içerisinde hamile kalma riskiniz daha düşükolsa bile yine de sıfır değil.

·        Emzirme ile Korunma

Doğumdan sonraki ilk altı ay süreçte şayet bebeğinizi annesütü ile beslemeye devam ediyorsanız ve bu besleme günde en az 1 saatibuluyorsa, hamile kalma olasılığınız da düşebilir.

Ancak bu yöntem yine de kesin bir yöntem değildir.

·        Geri Çekme(Dışarı Boşalma)

Bu yöntem en sık uygulanan yöntem olsa bile her çiftin bu konuda yeterince başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Öyle ki erkekler çoğu ilişkidedışarı boşalmasına rağmen vajinaya kaçan ufak bir meni bile bayanın hamilekalması için yeterli olabiliyor.

2) Acil Korunma Yöntemleri

·        Ertesi gün hapları

Cinsel ilişkide erkek sperminin yanlışlıkla bayan vajinasınakaçmasına bağlı olarak kullanılan ertesi gün hapları, acil durumlardakullanabileceğiniz bir diğer hap.

Ertesi gün hapları, ilişkiden en geç 72 saate kadarkullanıldığında etki gösterse bile 12 saat içerisinde tüketildiğinde etkisimaksimum seviyede oluyor. İlk 24 saat içinde yüksek etki gösterdiği için tercihedilen bu haplar, 24 saatten sonra ise hamile kalma riskini tamamen ortadankaldırmıyor.

Yine de istenmeyen gebeliklerin önüne geçmek için ertesi günhaplarını tercih edebilirsiniz. Aile hekimine yazdırabileceğiniz ertesi günhaplarını sürekli bir korunma yöntemi olarak da benimsememeniz gerekiyor. Şayethapı sürekli olarak kullanırsanız, hormonal yan etkilere maruz kalabilirsiniz.

·        Rahim içi Spiral

Ne kadar özen gösterirseniz gösterin, hamile kalabilmeduygusu ile karşı karşıya kaldıysanız ve bu duygu sizi tedirgin ediyorsa, acilbir korunma yöntemi olarak rahim içi spiralleri de tercih edebilirsiniz.

Cinsel ilişkiden sonraki 5 gün içerisinde rahim içerisindeyerleştirilen bu spiralin etki gösterebilmesi için en son cinsel ilişkiden öncehamile kalmamış olmanız gerekiyor. Yani son cinsel ilişkinizden önce hamilekalma durumu söz konusu ise spiral taktırmak, hiçbir işe yaramayacaktır.

Acil korunma yöntemlerinden önce daima doğal ve genel korunma yöntemlerini tercih etmenizi sağlığınız açısından tavsiye ediyoruz. Çok zorda kalmadıkça ertesi gün haplarına yönelmemeniz gerektiğini de hatırlatıyoruz. Aksi halde yıl içinde 3 ya da 4 ten fazla ertesi gün hapı kullanımı, ciddi yan etkiler ile karşılaşmanıza neden olabilir.

hamilelik özel korunma yöntemleri ertesi gün hapları rahim içi spiral dışarı boşalma