Hybrid, otomobillerdeki benzin ve elektrik motorunun aynı anda bulunduğu sistemin ismidir.

Hybrid Nedir ?

Hybrid, otomobillerdeki benzin ve elektrik motorunun aynı anda bulunduğu sistemin ismidir. Elektrikli araçların gelişmesinin önünü açan bir sistemdir. Birkaç yıl sonra ülkemizde de bilinirliği artacak bir sistemdir. Türkçe anlamı olarak ''karışık'' anlamına gelemektedir. Yakıt fiyatlarının çok olması nedeniyse artık alternatif alanlara yönelimler başladı. Hybrid teknoloji de bunlardan birisi oldu. Çünkü elektrik ile çalışma mantığı cezbediciliğini korumakta. Ayıca yokuş kalkış desteği ile birlikte hybrid bir hayli sevilecek gibi. Şimdi biraz hybrid'in özelliklerine, nasıl çalıştığına ve iyi yanlarına değinelim.

Hybrid Sistemin Özelliği Nedir ?

Hybrid sistem sayesinde birinci nesil hybridlerde bulunan elektrik motoru, benzinli motorun devrinin azalmaya başladığı noktada devreye girerek yakıt tüketimini bir hayli düşürüyor. Hybrid sistem sayesinde, özellikle kalabalık bir trafikte ilerlemeye çalışırken kullanılan yakıt miktarı çok azalıyor. Hatta hiç kullanılmıyor da diyebiliriz. Daha sonra geliştirilen Hybrid teknolojilerinde ise güçlendirilen akım teknoljisi ile, elektrik motorunun daha yüksek devirlerde de devreye girerek yakıt tüketimini yüzde 30’lara varan oranda indirgenmesine olanak tanındı. Şuanda hybrid araçlar satışa devam etmekte.

Hybrid Nasıl Çalışır ?

Hybrid sayesinde otomobil benzinli motoru sadece arabanın kalkışında ve yüksek hızda kullanıyor. Ancak tabii ki hybrid 'in elektrikli motoru kalkış sırasında ve yokuşlarda çok büyük destek oluyor. Yüksek hızda etkili bir destek sağlıyor. Yani 0-12km/s ve 80 km/s üstü hızlarda araba benzinli normal motor ile seyrederken 12 ile 80 km/s 'lik aralıklarda ise elektrikli motor olan, hybrid kullanılıyor.

Hybrid 'in İyi Yanları

1- Hybrid araçlar yakıt verimliliği sağlar ve boşuna fazla yakıt harcanmasını engellemiş olur.

2- Elektrik motoru sayesinde kalkışta zorlanmaları önler, özellikle rampada kalkış için çok destek olur.

3- Maliyeti daha azdır.

4- Sürüşünüzü rahatlatır, ayrıca çevreye zararlı gaz yayılmasını bir nebze önler.

Hybrid ; Honda, Audi, Hyundai gibi firmaların bazı araçlarında vardır. Firmaların bu model hakkında ilgisi oldukça büyüktür. Bizim de beklentimiz, bu modelin daha çok geliştirileceği ve yayılacağı yönündedir. Firmalar da hybrid teknolojinin gelişmesini merakla bekliyor.

submit to reddit
Parodik İçerik Paylaşım Platformu

Bu İçeriğe Tepkini Göster! (En fazla 3)

Facebook Yorumları