Markalaşma sürecinde neler dönüyor, nasıl marka olunuyor?

Türkiye’de herhangi bir şeyin marka olması için çok fazla bir sürece gerek yoktur. Türkiye’de amblem ve tasarım yani gösteriş oldukça ilgi çeken ve bir ürünü marka yapan, popüler yapan temel adımlardan biridir. Bugün,iyi hazırlanmış ve akılda kalan bir slogan yapan, yeni çıkmış bir marka çok hızlı bir şekilde popülasyonunu ve popülaritesini artırabilirken, çok eski ama reklamı iyi yapamayan bu işe bütçe ayıramayan bir diğer marka sektörde silik bir şekilde ilerleyebilir. Yani bazen sadece bir reklam markanın tümünü uzunca bir süre kurtarır ve yükselişe geçmesini sağlayabilir.

Reklam ve gösteriş dışında markalaşmanın diğer unsurlarından biri de hitap ettiği kesimdir. Eğer ürün alt ve orta tabana hitap edecek türde biraz daha düşük fiyatta tutulursa, talep artar. Eğer ürün yüksek tabana hitap ederse, talep azalır ama fiyat yüksek olduğundan gene kazanç sağlanmış olur. Markalaşma da şirketlerin gerekli departmanlarla iyi bir şekilde organize olarak çalışması ve ürünü piyasaya sürmeden önce üzerinde çalışması ileriki yılları için oldukça önemlidir. Süreç nasıl işlerse işlesin önceliğin her zaman hizmet ve kaliteden geçtiği bilinmek zorundadır. Kaliteli her bir ürünün piyasada tutunma şansı daha fazladır.

Bazen firmalar tadının kötü olduğunu bilerek bir çikolatayı piyasaya sürebilir. Bunun da sebepleri vardır ve bu durumda markalaşma adına önemlidir. Türkiye’de bu şekilde çok ucuz maliyetli olduğundan dolayı çok ucuza satılan gıda ürünlerine yazık ki bulunmaktadır ve bu ürünlerin insan sağlığına zararı, tüketicinin o ürünü satın almasında dahi düşünülmeyen bir detaydır. Ürünlerin içerisinde bulunan katkı maddeleri ne kadar fazla ise o kadar zararlıdır, bu unutulmamalıdır.

Bu örnekte firmaların az maliyet ile çok kazanç sağlamaya çalışmasına verilen örnekle görülmelidir ki, markalaşma işin en dış kısmıdır. Bu firmaların çoğu zaman markalaşma adına dertleri yoktur. Piyasada yer bulabildiği sürece kazanacağını düşünür ve bu şekilde devam etmekte sınır tanımaz.

Diğer bir örnekle, yeni açılmış bir kozmetik firmasının markalaşma adına yaşayacağı süreçlerden bahsetmekte faydalı olabilir. Kozmetik denilen ürünler çoğunlukla kadınlara hitap eder ve bu girişimler de kadınlar adına yapılır. Kadınların alışveriş,güzellik ya da makyaj tutkusunu kullanmak isteyen firmalar,  kadınların yeni açılmış bir kozmetik firmasını da çok geçmeden fark edeceklerini bildiğinden bu sektörden zarar gelmeyeceğini düşünür. Çoğu zaman televizyon reklamlarını bile kullanmayan kozmetik markalarının çok yeni olsa dahi çok lüks bir sükse yarattığı da görülebilir. Markalaşma öyle bir süreçtir ki;sektöre göre değişir, ürün ismine göre değişir, zamana ve mekana göre dahi değişir.

Zaman ve mekan algısını açmak gerekirse;

Ülkede enflasyon, dolar fiyatı, TL değeri gibi etmenler uzmanlar tarafından hesaplanarak doğru giriş anına kadar beklenir. Örneğin, 1 doların TL karşılığının 2 TL olduğu var sayılsın. Yurt dışında firmalar ürünlerini Türkiye’ye gönderirken en ucuz maliyet karşılığında göndermeyi ve kar etmeyi amaçlayarak planlar yapar. Yapılan bu planların karşılığında da yüksek kar markajı ve iyi bir girişim yakalanır.

Mekan algısının markalaşma sürecindeki etkisi ise yine markanın hangi sınıfa hitap ettiği ile alakalıdır.İstanbul’da bulunan alışveriş merkezlerinin bir kısmı oldukça popüler iken,bazılarının vasat derecede değerlendirilmesi de boşuna değildir. Markalaşma bir döngüdür ve bu döngüde sadece ürüne ve firmaya iş düşmez. Popüler alışveriş merkezlerinde açılmış bir mağaza –sektöre yeni girmiş bir marka olduğu düşünülsün- bu sayede çok başarılı geri dönüşler alabilir. Ve fark edilmelidir ki; popüler alışveriş merkezleri de günümüzde bir marka haline geldiğinden hitap açısından alt tabakaya asla hitap etmeyecek markaları kendi içinde barındırır. Türkiye’de bu tür alışveriş merkezlerinin çokluğu tüm insanlar tarafından bilinmektedir. Ne yazık ki markalaşma çoğu zaman insan ayrımından faydalanarak değerlendirilir.

Markalaşma döngüsü özetlenecek olursa;

Öncelikle yazının başında belirtildiği gibi markalaşmanın piyasa araştırmasıyla başladığı bilinmelidir. Daha sonra ürünün kalitesi ve reklamının iyi organize edilmesi önemlidir. Ürünün piyasaya sürüleceği ülkenin dönem şartlarına bakıldıktan sonra, ülkede marka olmuş ve altında barınabilecek bir mekan keşfedilir. Bu keşif işin doğru noktasıdır.Doğru noktada doğru yerde olan her marka başarıyı yakalayacağını ve şubelerini artıracağını, talep göreceğini bilir.                                                                        

submit to reddit
Parodik İçerik Paylaşım Platformu

Bu İçeriğe Tepkini Göster! (En fazla 3)

Facebook Yorumları